27. 11. 2018, 09:13 | Vir: STA

Donald Trump ne verjame podnebnemu poročilu lastnih znanstvenikov!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek izjavil, da ne verjame zadnjemu poročilu ameriških znanstvenikov in uradnikom vladnih agencij, ki ne vidijo druge razlage za podnebne spremembe oziroma pospešeno segrevanje ozračja, kot so človeške dejavnosti.

Trumpova vlada je poročilo, ki se pripravlja v skladu z zakonom, dala v objavo v petek, na dan velikih razprodaj po zahvalnem dnevu, da bi morda šlo mimo brez velike pozornosti javnosti. Na vprašanje o poročilu je Trump novinarjem odvrnil na kratko, da mu ne verjame. Ne verjame, da so podnebne spremembe posledica človeških dejavnosti, in ne verjame, da bo ameriška ekonomija zaradi podnebnih sprememb utrpela škodo. Za Trumpa in republikance je podnebna znanost stvar vere.

Nacionalna podnebna ocena, ki jo je na podlagi podatkov in analiz sestavilo okoli 300 vodilnih ameriških znanstvenikov in še 700 ljudi iz 13 agencij zvezne vlade, brez vsakega dvoma ugotavlja, da so podnebne spremembe 90-odstotno posledica človeških dejavnosti. "Enostavno ni nobene druge kredibilne razlage za to, kar se dogaja," piše v poročilu, ki predstavlja škodo in posledice segrevanja ozračja za ameriške lokalne skupnosti in ekonomijo.

Nacionalna podnebna ocena ugotavlja, da so podnebne spremembe v ZDA od leta 2015 povzročile za 400 milijard dolarjev gospodarske škode. Do konca stoletja bodo določeni gospodarski sektorji določenih zveznih držav utrpeli na leto večje izgube, kot pa znaša njihov letni BDP. Največjo finančno škodo bodo utrpela obalna območja, kjer bodo cene nepremičnin krepko padle zaradi dviganja gladine morja in visokih valov plime.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.