7. 11. 2020, 08:36 | Vir: STA

Donald Trump ni pripravljen priznati vse bolj verjetnega poraza

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump ne kaže nobenih znamenj, da je pripravljen priznati vse bolj verjeten poraz na volitvah proti demokratu Josephu Bidnu. Njegova kampanja pa je svojim donatorjem poslala poziv, da za pravne boje potrebuje še najmanj 60 milijonov dolarjev.

Trumpova kampanja je že vložila številne, večinoma neuspešne tožbe proti štetju glasovnic in kljub trditvam o volilni kraji tega nikjer ni uspela dokazati. Demokrati pravijo, da gre le za poskus zavlačevanja neizogibnega trenutka, ko bo Biden razglašen za bodočega predsednika ZDA.

Trumpovi podporniki so do petka dobivali poplavo elektronske pošte z razglašanjem Trumpove volilne zmage in obtožbami, da jim demokrati kradejo volitve ter prošnjami za denar za tožbe. Trump naj bi še naprej celo načrtoval proslavo zmage na volitvah in zavrača svarila, da bo moral kmalu priznati poraz.

Priznanje poraza sicer po ustavi ali zakonih ni potrebno. Bidnova kampanja pravi, da ga bodo pač 20. januarja morali odstraniti iz Bele hiše s pomočjo policije tako kot bi druge prestopnike.

Denar za tožbe oziroma zavračanje tožb podpornike prosi tudi Bidnova kampanja, ki je v predzadnjem obdobju pred volitvami v prvi polovici oktobra zbrala kar 130 milijonov dolarjev, Trumpova pa le 44 milijonov.

Tudi s pomočjo tega denarja je Bidnu uspelo vrniti demokratom Wisconsin in Michigan, kmalu pa se bo to glede na štetje glasovnic po pošti zgodilo še s Pensilvanijo. Kaže tudi, da bo Bidnu morda uspelo republikancem odvzeti Georgio in Arizono. Ni bil ravno modri val, ki so ga pričakovali demokrati, vendar se zmagi ne gleda v zobe.

Trenutno kaže, da bo Biden osvojil okoli 306 elektorskih glasov, kolikor jih je Trump leta 2016, kar je potem opredelil kot največjo zmago v zgodovini ameriških volitev.

Tako kot Trump se s porazom ne morejo sprijazniti niti njegovi najbolj goreči privrženci. Doslej je 30 odstotkov volivcev skupaj s pomočjo voditeljev televizije Fox News in nekaterih republikanskih članov kongresa prepričal, da se dogaja nekaj nezakonitega, ko se njegova uvodna prednost v ključnih državah topi in spreminja v zaostanek.

Nikjer ne poročajo o nobenih večjih volilnih nepravilnostih, ki bi lahko vplivale na izid. Glasove štejejo tako republikanci kot demokrati. Štejejo jih vsepovsod, ker je letošnja volilna udeležba rekordna, problem pa je tam, kjer je izid tesen.

Turmp je sprva vodil, ker so v državah, kot je Pensilvanija, najprej šteli glasovnice tistih, ki so volili na voliščih na dan volitev in šele potem so prišle na vrsto glasovnice po pošti. Po pošti so glasovali skoraj izključno demokrati, ker je Trump tri mesece pred volitvami nenehno ponavljal, da je glasovanje po pošti demokratska prevara.

Demokrati so volili po pošti, ker so resno vzeli nevarnost pandemije novega koronavirusa. Trump in republikanci malce manj, kar kaže tudi med drugim petkova novica o okužbi šefa Trumpovega kabineta Bele hiše Marka Meadowsa.

Kljub temu voditelji televizije Fox News podžigajo napetosti s ponavljanjem Turmpovih obtožb, kongresni republikanci pa so razdeljeni. Televizija Fox je v škripcih, ker je prva pripisala zmago Bidnu v Arizoni, medtem ko drugi tega še doslej niso storili in Trump je osebno poklical lastnika Ruperta Murdocha ter zahteval, naj se to spremeni.

Murdoch ga je zavrnil, Trumpovi podporniki so na doslej njihovo televizijo jezni in komentatorji, ki so izraziti Turmpovi podporniki, imajo sedaj proste roke.

Republikanski senator Roy Blunt iz Missourija je dejal, da mora Trumpova kampanja na neki točki priti na dan z dokazi o prevarah o katerih govori, Mitt Romney iz Utaha pa je dejal, da Trump dela škodo ZDA in svobodi doma ter po svetu z nepremišljenim podžiganjem strasti.

Lindsey Graham iz Južne Karoline pa je po drugi strani napovedal, da bo prispeval 500.000 dolarjev za tožbe, ki jih vlaga Trump. Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy je celo naravnost dejal, da je Trump zmagal na volitvah in pozval ljudi, naj to ponavljajo.

Tako kot je bila razdeljena pred volitvami, je Amerika razdeljena še naprej. Na ulicah so tako Trumpovi podporniki kot nasprotniki, vendar večjih spopadov (še) ni. Bidnovi podporniki so v petek plesali po ulicah Philadelphie, policija v New Yorku je v sredo zvečer razgnala protestnike, ki so zahtevali nadaljevanje preštevanja vseh glasovnic.

Trumpovi podporniki pa so tudi v petek protestirali proti nadaljevanju štetja glasov v Detroitu in drugje. V Arizoni pa ti isti ljudje glasno zahtevajo nadaljevanje preštevanja glasovnic, ker Bidnova prednost pred Trumpom tam malce kopni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.