6. 3. 2020, 12:56

Donald Trump okužene sodržavljane pošilja v službo!

profimedia


Ne mine dan, ko Donald Trump ne bi razburjal ameriško in svetovno javnost s svojimi izjavami. Kar nekaj zadnjih je bilo povezano s pojavnostjo novega koronavirusa.

Najprej je v nastopu na Fox News dvignil prah z dvomom v ocene Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o smrtnosti bolezni zaradi COVID-19.

Medtem ko pri WHO ocenjujejo, da je smrtnost zaradi okužbe s koronavirusom med tremi in štirimi odstotki, je Trump mnenja, da gre za napačno številko.

"Tako slutim, vendar na podlagi pogovorov s številnimi ljudmi, ki se ukvarjajo s tem. Ker to ima veliko ljudi, ampak je zelo blago. Hitro si bodo opomogli. Niti ne gredo k zdravniku. Nikoli ne slišiš zanje in jih ne moreš vključiti v celotno prebivalstvo glede te korona gripe ali virusa. Osebno menim, da je številka veliko manjša od enega odstotka. Tako imamo več sto tisoč ljudi, ki se jim stanje izboljša, ko samo posedajo naokoli ali celo gredo v službe. Nekateri gredo v službe in jim je bolje. Ko pa imaš smrt, kot v državi Washington, Kaliforniji in New Yorku, se naenkrat zdi, da je tri ali štiri odstotke, kar je zelo visoka številka v primerjavi z delom enega odstotka," je na Fox Nes povedal Trump, ki je tako New Yorku pripisal smrtno žrtev virusa, o katerem ni še nihče poročal. Vsi smrtni primeri v ZDA so bili namreč doslej v državi Washington, v sredo pa je umrl še moški v Kaliforniji.

Trumpova matematika

Trumpov izračun, ki je po njegovih besedah le slutnja, se medtem ne sklada že samo s podatki za ZDA, kjer so v sredo potrdili 158 okužb (danes jih je že 233) in 11 smrtnih primerov, kar je takrat pomenilo skoraj sedemodstotno smrtnost.

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC) svetuje vsem, ki imajo simptome koronavirusa, kot so visoka temperatura, kašelj in težko dihanje, naj ostanejo doma in ne gredo v službe, da ne okužijo drugih. Edina izjema je, ko gredo po zdravniško pomoč. WHO poroča, da je smrtnost zaradi virusa višja, ker gre za nov virus in pri ljudeh še ni vzpostavljene imunitete v telesu.

Kmalu potem, ko je Trump začel izražati ogorčenje nad poročanjem o njegovih izjavah, je pred kamere stopil pomočnik ameriškega ministra za zdravstvo admiral Brett Giroir in dejal, da so najbolj točne ocene o smrtnosti zaradi bolezni covid-19 nekje med 0,1 do enega odstotka.

Admiral je tako kot Trump pojasnil, da številni ljudje ne zbolijo in se ne testirajo. Na vsak potrjen primer okužbe oziroma bolezni naj bi bila med dva do trije primeri nepotrjeni. Zaradi tega je admiral dejal, da je morda smrtnost večja kot pri navadni gripi, vendar verjetno ni med dva- do triodstotna.

Trumpove izjave o virusu so sicer začele skrbeti tudi njegove zaveznike v republikanski stranki. "Ko gre za številke, poslušam znanstvenike in predsednika bi vzpodbudil, da če bo poročal o zadevah, naj zagotovi, da bo za njegovimi besedami stala znanost," je novinarjem dejal predsednik senatnega odbora za pravosodje republikanec iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Število potrjenih primerov okužb s koronavirusom je medtem v ZDA naraslo na 233.

Kalifornija je medtem zaradi virusa razglasila izredne razmere, ob obali pri San Franciscu pa je zasidrana turistična ladja Grand Princess, ki ima na krovu med 2383 potniki in 1100 člani posadke že 35 evidentiranih okuženih oseb. Ladja je last podjetja Princess Cruises, katerega ladja Diamond Princess z več kot 700 okuženimi je prejšnji mesec obtičala ob obali Japonske.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec