18. 4. 2019, 17:55 | Vir: STA

Donald Trump po objavi Muellerjevega poročila: "Danes imam dober dan!"

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi urejenega poročila o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 dejal, da ima danes dober dan. "Ni bilo sodelovanja, ni bilo oviranja (pravosodja). Nikoli ga ni bilo, nikoli ga ne bo," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več nobenemu drugemu predsedniku," je še poudaril, potem ko je pravosodni minister William Barr danes predstavil in objavil urejeno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Barr je poudaril, da predsednik ZDA ni z nobenim dejanjem skušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. "Bela hiša je v celoti sodelovala s preiskavo posebnega tožilstva, zagotavljala neomejen dostop do dokumentov kampanje in Bele hiše," je dejal.

Mueller po ministrovih besedah navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi Trumpova kampanja sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve.

Dodal je še, da so predsednikovi osebni odvetniki imeli pred objavo vpogled v urejeno poročilo, a niso zahtevali zakritja nobene dodatne informacije. Prav tako Bela hiša ni zahtevala, da bi zaščitili njene interne informacije, je pojasnil.

Medtem so na spletu pravosodnega ministrstva objavili tudi celotno urejeno poročilo, ki so ga posredovali tudi kongresu. V njem so zakrite informacije, ki jih obravnava velika porota in ki bi lahko vplivale na tekoče pravosodne postopke. Barr je zakril tudi informacije, ki bi lahko po mnenju obveščevalcev razkrile vire in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi lahko vplivale na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

Medtem pa na twitterju

... šal ne manjka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.