30. 7. 2020, 16:59 | Vir: STA

Donald Trump predlaga preložitev novembrskih predsedniških volitev

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja predlagal preložitev za 3. november predvidenih predsedniških volitev, češ da bi okrepljeno glasovanje po pošti zaradi epidemije koronavirusa lahko prineslo volilne prevare in netočne rezultate. Vprašal se je, če ne bi prestavili volitev, dokler ljudje ne bodo mogli voliti ustrezno in varno.

Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso poročale o večjih problemih.

Trump je medtem v svojem današnjem tvitu ponovil v zadnjih tednih že večkrat izraženo skrb, da bo glasovanje po pošti prispevalo k volilnim prevaram. Letošnje volitve bi bile tako po njegovem lahko "najmanj točne in poštene volitve v zgodovini". "To bo velika blamaža za ZDA," je zapisal danes.

ZDA niso še nikoli prestavile predsedniških volitev, te so potekale celo v času državljanske vojne.

V vsakem primeru je prestavitev tudi tokrat le malo verjetna. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati.

Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom.

Ob približevanju datuma volitev pa je Trump začel vse bolj nasprotovati prizadevanjem za okrepljen dostop do glasovanja po pošti, na čelu katerih so demokrati. Danes je prek Twitterja izrazil tudi skrb, da bi glasovanje po pošti lahko pomenilo lažjo pot za vmešavanje iz tujine.

"Demokrati govorijo o tujem vplivu pri volitvah, a vedo, da je glasovanje po pošti enostaven način za tuje države, da vstopijo v tekmo," je zapisal. Kot je dodal, se tovrstno glasovanje že izkazuje za katastrofo na območjih, kjer ga preizkušajo.

Ta mesec je sicer šest zveznih držav Kalifornija, Utah, Havaji, Kolorado, Oregon in Washington, izrazilo namero, da bi novembrske volitve v celoti izvedle po pošti. Vsem registriranim volivcem naj bi avtomatsko poslali glasovnice, ki bi jih nato morali poslati nazaj ali oddati na volilni dan. V določenih primerih bi bilo še vedno mogoče glasovati osebno, poroča BBC.

Kritiki glasovanja po pošti trdijo, da bi na ta način ljudje lahko volili več kot enkrat. Zagovorniki pa vztrajajo, da ne obstajajo dokazi za možnost resnih prevar, je pa treba okrepiti prizadevanja za izboljšanje zapletene logistike glasovanja po pošti.

Epidemija koronavirusa v velikem delu ZDA ostaja izven nadzora, nazadnje se je okrepila v zveznih državah Florida in Teksas.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord