19. 5. 2020, 10:09 | Vir: STA

Donald Trump preventivno uživa zdravilo za malarijo hidroksiklorokin

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek povedal novinarjem, da že poldrugi teden jemlje tableto sredstva proti malariji hidroksiklorokin na dan, ki ga v nasprotju s priporočili zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) in zdravstvenih strokovnjakov promovira kot uspešno sredstvo proti covidu-19.

V ZDA se je do ponedeljka zvečer z novim koronavirusom po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 1,508 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 90.353. Doslej je okrevalo 283.000 ljudi.

Trump je bil v ponedeljek židane volje, saj uvodni testi potrjujejo uspešnost cepiva proti koronavirusu, ki ga razvija podjetje Moderna v sodelovanju z ameriško vlado oziroma Nacionalnim inštitutom za zdravje.

Najprej je tolažil lastnike restavracij po ZDA, ki so zaradi ukrepov proti koronavirusu utrpele največ škode skupaj z letalskimi prevozi in turizmom. Novica o cepivu Moderne je izstrelila borzne indekse navzgor in Trump je lastnikom restavracij zagotovil, da se bodo kmalu vrnili v stare čase pred koronavirusom.

"Skoraj se zdi, kot da je danes prvi dan. Prejšnji teden ni dajal istega občutka. Sedaj je dober občutek. Ljudje začenjajo iti ven. Odpirajo. Razumejo," je dejal Trump. Nacionalno združenje restavracij je poročalo, da je na inflacijo prilagojena prodaja aprila v ZDA padla na najnižjo raven v zadnjih 35 letih oziroma na 32,4 milijarde dolarjev, kar je polovica prodaje v februarju.

Donald Trump preventivno jemlje zdravilo

Trump je bil tako dobre volje, da je novinarjem povedal, da mu zdravnik sredstva proti malariji ni predpisal niti priporočil, ampak si ga je sam naročil. "Začel sem jemati, ker sem slišal, da je dobro. Slišal sem veliko dobrih zgodb. Za zdaj kaže, da je vse v redu," je dejal Trump in razburil celo voditelje na televiziji Fox News, ki jih je strah za njegovo zdravje.

"Če si del populacije s povišanim tveganjem in jemlješ tole kot preventivo pred koronavirusom ali pa si v najslabšem primeru že okužen, te lahko to ubije. Tega ne morem dovolj poudariti. Tole te bo ubilo," je povedal voditelj Neil Cavuto.

Če je Trumpova izjava resnična, potem je nekaj narobe z njegovimi izjavami pred tednom in pol, ko je bila potrjena okužba pri njegovem osebnem strežniku in je javno zagotavljal, da ga okužbe v Beli hiši ne skrbijo. Svoj pogum redno izkazuje tudi s tem, da ne nosi maske.

Prodaja hidroksiklorokina na recept je v ZDA skočila za 80 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, potem ko ga je začel Trump marca skupaj s televizijskimi zdravniki promovirati kot sredstvo proti koronavirusu.

Člani njegove delovne skupine za boj proti koronavirusu, kot je direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci so svarili pred uporabo tega sredstva, ker ima stranske učinke in ni potrjeno kot uspešno proti covidu-19.

FDA je potem izdala priporočilo, naj se hidroksiklorokin uporablja le v bolnišnicah v skrajnih primerih in za potrebe raziskav. Vse doslej objavljene študije v ZDA ter v Franciji in na Kitajskem niso našle nobenih koristi od tega sredstva proti covidu-19. Čeprav pa nekateri bolniki, ki so ga uživali, prisegajo, da jim je rešil življenje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.