4. 8. 2020, 12:09 | Vir: STA

Donald Trump: Prodaja TikToka v šestih tednih, sicer bo v ZDA prepovedan

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal v ponedeljek.

"To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Trump in dodal, da ne želijo nobenih težav z varnostjo.

Ob tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za TikTok, ki je posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov.

Predsednik je ob roku za prodajo, 15. septembru, postavil še presenetljive nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč pri nakupu priti do "pomembnega izplačila" ameriški zakladnici, ki je posel spodbudila oziroma ga bo omogočila.

"Podjetja nimajo nobenih pravic, če jim jih mi ne damo," je bil jasen.

Lastnik TikToka je sicer podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da se soočajo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje.

Do prodaje naj bi sicer prišlo, potem ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da TikTokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Odziv Kitajske

Na Kitajskem so to v ponedeljek zanikali in opozorili, da bi morale ZDA prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države.

Danes medtem kitajski državni mediji poročajo, da Peking ne bo pristal na ameriško "krajo" kitajskega tehnološkega podjetja, in omenjajo protiukrepe zoper ameriške pritiske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Peking bo najverjetneje previden pri uvajanju primerljivih omejitev za ameriška podjetja na Kitajskem, a ima na voljo mnoge možnosti za maščevanje, pisanje časnika China Daily povzema dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.