26. 2. 2019, 12:00 | Vir: STA

Donald Trump tvitnil, da demokrati podpirajo pobijanje dojenčkov

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je doslej demokrate obtoževal, da podpirajo morilce, tihotapce mamil in teroriste, v ponedeljek pa je seznamu dodal še, da so za pobijanje dojenčkov. Demokrati v senatu so glasovali proti republikanskemu predlogu za zapiranje zdravnikov, ki med splavom ne skušajo rešiti novorojenčka.

Predlog je bil vnaprej obsojen na propad, vendar pa je republikancem ponudil možnost, da se izkažejo pred volilno bazo.

ZDA že imajo zakone, ki prepovedujejo pobijanje novorojenčkov tudi med splavom, in nasprotniki predloga trdijo, da gre za nov poskus omejevanja pravice do splava. Zagovorniki predloga trdijo, da gre za reševanje nedolžnih življenj.

Šlo je za nov poskus prepovedi splava v pozni nosečnosti, ki mu nasprotniki pravijo splav ob delnem rojstvu. Tak postopek se izvaja le v redkih primerih, ko zdravniki ugotovijo, da novorojenček ne bo preživel zunaj maternice ali pa gre za odločitev med življenjem nosečnice in nerojenega otroka.

Za predlog zakona je glasovalo 53 senatorjev, proti jih je bilo 44, vendar je šlo za proceduralno glasovanje, za katero je bilo potrebno zbrati 60 glasov. Spomladi bodo s podobnim predlogom poskusili tudi republikanci v predstavniškem domu kongresa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.