8. 5. 2018, 21:25 | Vir: STA

Donald Trump umika ZDA iz jedrskega sporazuma in grozi celemu svetu!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je kljub vsem nasvetom in pozivom zavezniških držav ter članov lastne vlade napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz jedrskega sporazuma. Umik naj bi bil proces, ki bo trajal nekaj mesecev.

Trump je v svojem govoru, ki ga je prebral, nanizal, zakaj vse je iranski jedrski sporazum zanj slab, pri čemer je privlekel na dan tudi nastop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred tednom dni, ko je prikazal goro domnevnih dokazov, da je imel Iran pred pogajanji o sporazumu, sklenjenem leta 2015, jedrski program. To je vedel ves svet in to je bil tudi razlog za pogajanja o sporazumu, s katerim se je Iran odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

Trumpova napoved pomeni, da se bodo ukinjene sankcije ZDA zdaj ponovno avtomatično uvedle, kar praktično pomeni, da ZDA kršijo jedrski sporazum, ki so ga podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Ostale podpisnice bi lahko tehnično ignorirale Trumpa, vendar tiste države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega praktično ne bodo mogle že zaradi bančnih sankcij.

Trump je v govoru zagrozil vsemu svetu, da bo ponovno uvedel najostrejše sankcije proti Iranu in posvaril svet, naj ne skuša sodelovati z iransko vlado. "ZDA ne izrekajo praznih groženj," je dejal in zatrdil, da je sporazum grozen, enostranski in temelji na laži. Če bi ostal v veljavi, bi menda sprožil jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu. Nato je nanizal še, zakaj vse je Iran slab.

V nasprotju z vsemi znanimi dejstvi je Trump dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in celo dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. Nobena od zavezniških držav razen Izraela mu ni svetovala umika iz sporazuma, pa še tam mnenje ni enotno, saj izraelski generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristna zadeva.

Trumpove sankcije naj bi bile uvedene postopoma, da tistim, ki so po sprejetju sporazuma začeli normalno poslovati z Iranom, omogočijo dovolj časa za umik od tam. Trumpov državni sekretar Mike Pompeo, ki je skupaj s svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom navijal za odstop od sporazuma je v sporočilu za javnost razložil, da bodo ob izhodu iz sporazuma sodelovali z zavezniki pri iskanju prave, celovite in trajne rešitve iranske grožnje.

"Naša prizadevanja so širša od le jedrske grožnje in bomo sodelovali pri odpravi iranskega raketnega programa, zaustavitvi iranskih terorističnih dejavnosti po svetu in blokadi grozilnih dejavnosti po Bližnjem vzhodu in širše. Ko bomo to delali, bodo sankcije polno veljale in bodo spominjale iranski režim na diplomatsko in ekonomsko osamitev, ki je posledica brezobzirnih in škodljivih dejavnosti," je razložil Pompeo.

Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem že sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

"Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ZDA o umiku iz JCPOA. Režim neširjenja jedrskega orožja je na kocki," je Macron zapisal na Twitterju.

Napovedal je, da si bodo skupaj prizadevali za širši okvir, ki bo zajemal jedrske aktivnosti, obdobje po letu 2025, ko se izteče jedrski sporazum, balistične aktivnosti in stabilnost na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Jemnu in Iraku.

Ameriški predsednik Trump je danes skladno s pričakovanji sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma in znova uvajajo sankcije proti Iranu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.