6. 2. 2019, 07:54 | Vir: STA

Donald Trump v svojem govoru o položaju v državi

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru o položaju v državi v torek zvečer povezal nadaljevanje gospodarske blaginje ZDA s končanjem preiskav proti njemu, kar je presenetilo tudi njegove republikance, ki so sicer govor redno prekinjali z aplavzi. Najbolj, ko je napadel splav in socializem.

"Edino, kar lahko ustavi ameriški gospodarski čudež so neumne vojne, politika ali smešne strankarske preiskave. Če bosta mir in zakonodaja, potem ne more biti vojn in preiskav. Tako enostavno ne gre," je med govorom presenetil Trump, ko je povezal preiskave njegove predsedniške kampanje, vlade in njega samega z vojno in mirom.

S stališčem o splavu navdušil republikance

Govor je potekal po standardnem scenariju. Republikanci so intenzivno vstajali in ploskali, demokrati pa so sedeli, gledali na uro in ohranjali moči za prihajajoče prepire s predsednikom. Republikanci so mu navdušeno ploskali, ko je pozval k prepovedi splava v pozni nosečnosti in dejal, da v državi New York sedaj dovoljujejo pobijanje rojenih otrok.

Za Trumpom sta sedela podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vstajal, in demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je večinoma sedela in ob Trumpovi omembi gospodarskega čudeža in preiskav vidno zavila z očmi.

Napovedal dogovor s Kitajsko

Glede zunanje politike je omenil, da Severna Koreja 15 mesecev ni preizkusila jedrskega orožja, in napovedal, da bo njegov drugi vrh s predsednikom Kim Jong-unom 27. in 28. februarja v Vietnamu. Ob tem je menil, da bi bile ZDA danes v vojni s Severno Korejo, kar je preprečila le njegova izvolitev na položaj predsednika. Pohvalil se je, da bodo članice zveze Nato zaradi njega povečale porabo za obrambo za 100 milijard dolarjev.

Spomnil je na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država.

"V ZDA nastaja preplah zaradi pozivov k uvedbi socializma. Amerika je bila utemeljena na svobodi in neodvisnosti, ne pa na vladni prisili, dominaciji in nadzoru. Rodili smo se svobodni in ostali bomo svobodni. Nocoj obnavljamo odločenost, da Amerika ne bo nikoli socialistična država," je dejal in pognal republikance navdušeno na noge v aplavz in skandiranje: "ZDA!, ZDA!"

Ponovno se je pohvalil s selitvijo ameriškega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in s premagovanjem skrajne skupine Islamska država (IS), omenil pogajanja o Afganistanu, ki bodo omogočila umik ZDA iz te države, pozabil pa ni niti na priljubljeno tarčo Iran, čeprav brez kake nove grožnje.

Napovedal je dogovor s Kitajsko glede trgovine in ponovno razglasil zmago glede novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Kongres je zaprosil, naj potrdi zakon o recipročnih carinah, da ZDA uvedejo carine na uvoz iz vseh držav, ki zaračunavajo carine ZDA.

Obsodil napade na Jude v ZDA

Pohvalil se je s povečanjem porabe za vojsko, napovedal nadaljevanje porabe za protiraketno obrambo in spomnil, da je ZDA umaknil iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ker je Rusija pogodbo kršila. Morda bo sledila nova pogodba, če ne, pa bodo ZDA krepko presegle oborožitveno porabo vseh drugih držav, je dejal. To sicer že dolgo počnejo. Proti koncu govora je spomnil na holokavst, izpostavil dva prisotna gosta, ki sta grozote preživela, in obsodil napade na Jude v ZDA.

Med govorom je prišlo do zabavne prekinitve, ko se je Trump hvalil z zgodovinsko visoko stopnjo zaposlitve žensk. Demokratske kongresnice, ki jih je po uspehu na lanskoletnih volitvah v predstavniškem domu sedaj več kot 100, so navdušeno vstale in zaploskale same sebi ter opozorile, da jih je toliko v kongresu res po zaslugi Trumpa.

Demokratke so na svojo prisotnost opozarjale z belimi oblačili v znamenje protesta proti predsedniku. Trump, ki uživa v spektaklih, se ni pustil zmesti in je z nasmehom nadaljeval govor. Demokrati so mu ploskali, ko je omenil pobudo za znižanje cen zdravil, izkoreninjenje virusa hiv v desetih letih in vlaganja v infrastrukturo.

Tudi o 50. obletnici pristanka na Luni

Trump je med drugim omenil, da bo letos 75. obletnica invazije na Normandijo med drugo svetovno vojno in pokazal na tri veterane invazije, ki so sedeli na galeriji s prvo damo Melanio Trump. Ta je imela ob sebi deklico, ki je preživela raka, in jo je Trump izkoristil za ponazoritev predloga za porabo 500 milijonov dolarjev za raziskave v boju proti raku.

Omenil je 50. obletnico pristanka na Luni in pokazal na enega od astronavtov te odprave Buzza Aldrina, nato pa nizal statistiko gospodarskih uspehov, ki so jo kritiki nemudoma napadli kot pretiravanje.

Glede nevarnosti priseljevanja čez južno mejo je ponavljal stare trditve, ki jih demokrati zavračajo, in dodajal zadnje primere zločinov nezakonitih priseljencev. Zatrdil je, da zidovi delujejo, in ugibanja o morebitnem kompromisu glede financiranja vlade in zidu so padla v vodo.

Po Trumpu na vrsto prišli tudi demokrati

Svoj drugi govor o položaju v državi bi moral imeti že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odvzela povabilo, dokler ne obnovi financiranja lastne vlade. Trump je to storil vsaj začasno do 15. februarja in v govoru, ki ga je Bela hiša napovedovala kot mirovno ponudbo demokratom, nadaljeval s trditvami o veliki nacionalno-varnostni krizi na južni meji.

Po Trumpovem govoru so sledili kar trije demokratski odgovori. Glavnega je podala lanskoletna kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams, na družbenih medijih je svoje povedal senator Bernard Sanders, v španščini pa je Američane nagovoril pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra.

Abramsova je skušala podati demokratsko vizijo bolj enotne družbe, povezano z osebno zgodbo temnopolte ženske z juga ZDA. Med drugim je poudarila, da nihče ne more uspeti sam, ampak potrebuje pomoč prijateljev in sosedov. Odgovornost za zaprtje vlade je pripisala izključno Trumpu, ki je menda opustil poštenost in ameriške vrednote.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ