9. 4. 2020, 18:50 | Vir: STA

Doslej po svetu s koronavirusom okuženih že poldrugi milijon ljudi

profimedia

V svetu je bilo glede na podatke univerze Johns Hopkins potrjenih že več kot 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom. Številke močno naraščajo v ZDA, medtem ko iz nekaterih držav prihajajo spodbudne novice glede upočasnjevanja širjenja. Kljub temu države v splošnem še ne rahljajo ukrepov, Francija in Poljska sta danes celo naznanili podaljšanje.

Kot izhaja iz podatkov univerze Johns Hopkins, se je samo v šestih dneh število okuženih povečalo za pol milijona, potem ko je minuli petek doseglo milijon primerov. V ZDA imajo s 432.000 primeri največ potrjenih primerov okužbe, sledijo Španija, Italija in Nemčija.

Na svetu je zaradi covida-19 umrlo že več kot 90.000 ljudi. Največ življenj je virus zahteval v Italiji, več kot 18.000. Več kot 15.000 ljudi je umrlo tako v Španiji kot v ZDA, v Franciji pa več kot 12.000.

Zelo dramatične so razmere prav v ZDA, kjer so v sredo že drugi dan zapored našteli skoraj 2000 novih žrtev koronavirusa. Zvezna država New York se je z več kot 151.000 okužbami na svetovni lestvici prebila pred Španijo. V sredo je v državi New York umrlo 799 ljudi, kar je nov dnevni rekord. Možno novo žarišče sedaj postaja Philadelphia, okužbe pa rastejo tudi v Pittsburghu.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v sredo okrcal Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) glede njenega odzivanja na zdravstveno krizo. Organizaciji je danes v imenu EU stopil v bran visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, češ da WHO zagotavlja življenjsko pomembno podporo na poti k okrevanju celotnega sveta.

Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem znova spomnil na pomembno vlogo, ki bi jo morala pri tem izzivu odigrati EU in pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza ogroža projekt EU, ki se mora soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.

V Italiji, najhuje prizadeti evropski državi, se rast števila novih okužb z novim koronavirusom postopoma umirja, upada tudi dnevno število smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so sicer našteli 610 smrtnih žrtev, potem ko jih je bilo v sredo 542. Kljub večjemu številu mrtvih pa je število oseb na intenzivni negi že šesti dan zapored manjše, in sicer za 88 bolnikov.

Conte je dejal, da bodo kljub tem pozitivnim znakom v državi le počasi in postopoma rahljali drastične ukrepe za zajezitev širjenja bolezni. "Če bodo znanstveniki temu pritrdili, bi lahko nekatere ukrepe omilili do konca meseca," je napovedal.

Rahljanje nekaterih ukrepov, zlasti na področju gospodarstva, nekatere države napovedujejo že po veliki noči, medtem ko številne druge ukrepe na področju omejevanja gibanja in stikov podaljšujejo.

Francija, ki je med najhuje prizadetimi evropskimi državami, je denimo v sredo sporočila, da namerava podaljšati karanteno, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila. V državi so je za covidom-19 umrlo že 12,.210 ljudi, v zadnjem dnevu 424. Je pa danes prvič od izbruha novega koronavirusa upadlo število obolelih na intenzivni negi. Tovrstno pomoč je potrebovalo 7066 bolnikov, 82 manj kot dan prej.

Podobno ukrepe podaljšuje poljska vlada. Meje za tujce ostajajo zaprte do 3. maja, do 19. aprila bodo zaprte vse trgovine razen tistih z živili in lekarn, do 26. aprila šole. Od prihodnjega tedna bo obvezno tudi zakrivanje obraza na javnih krajih.

Tudi španski poslanci naj bi še danes ukrepe za zajezitev covida-19 podaljšali do 25. aprila. Čeprav oblasti ocenjujejo, da epidemija dosegla vrhunec, prebivalce pozivajo, naj se še naprej strogo upoštevajo ukrepe. V državi so sicer po dveh dneh naraščanja števila žrtev covida-19 danes prvič poročali o manjšem številu mrtvih. V zadnjih 24 urah je umrlo 683 bolnikov, 74 manj kot v sredo.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel vidi razloge za previden optimizem glede izbruha koronavirusa v Nemčiji. Po njenih besedah se namreč že opazi sploščitev krivulje števila okuženih; dodatnih omejitev ne načrtujejo. Je pa pozvala državljane, naj se držijo preventivnih ukrepov tudi med velikonočnimi prazniki. V Nemčiji so potrdili skoraj 110.000 okužb, umrlo je več kot 2100 ljudi.

Podaljšanje karantene načrtujejo tudi v Veliki Britaniji, kjer po oceni vlade še niso dosegli vrhunca epidemije. V zadnjem dnevu je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še 881 ljudi, skupno že 7978. Vseh okuženih je 65.077. Zdravstveno stanje premierja Borisa Johnsona, ki je bil od ponedeljka zvečer zaradi covida-19 na v bolnišnici intenzivni negi, se medtem še naprej izboljšuje. Danes je oddelek intenzivne nege zapustil.

Na Madžarskem so ukrepe za omejitev gibanja podaljšali celo za nedoločen čas. Kot je dejal premier Viktor Orban, bodo o odpravi ukrepov odločali na tedenski ravni.

Ob nadaljevanju ukrepov za zajezitev okužb se obenem poglablja zaskrbljenost glede gospodarskih posledic pandemije. Kot opozarja dobrodelna organizacija Oxfam, bi lahko ta v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.

Medtem finančni ministri EU ponovno poskušajo doseči dogovor o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Šef evroskupine Mario Centeno poskuša z dvostranskimi pogovori prepričati Italijo in Nizozemsko h kompromisu glede pogojevanja pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Nizozemska namreč vztraja pri pogojih, ki jih Italija zavrača, sploh brez obljube skupnih obveznic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.