4. 12. 2020, 06:00 | Vir: STA

Dostop do interneta v prvem četrtletju imelo devet od desetih gospodinjstev

Tamino Petelinšek/STA

Dostop do interneta je imelo v Sloveniji v prvem četrtletju 90 odstotkov gospodinjstev, v katerih je bila vsaj ena oseba stara med 16 in 74 let. V vzhodni Sloveniji je bilo takih 89 odstotkov, v zahodni pa 91 odstotkov. Delež je večji na gosteje poseljenih območjih države, kažejo podatki statističnega urada.

Večina, 80 odstotkov gospodinjstev, je dostopalo do interneta prek fiksnih širokopasovnih povezav. Od teh jih v prvem četrtletju 54 odstotkov ni imelo težav s temi internetnimi povezavami. Pri četrtini se je pogosto prekinila povezava ali zmanjšala hitrost povezave, pri 22 odstotkih pa je bila hitrost povezave nižja od pogodbeno zagotovljene, pri 18 odstotkih pa se je povezava včasih za daljši čas prekinila brez vnaprejšnjega obvestila ponudnika internetnih storitev. Pri osmih odstotkih uporabnikov je ponudnik storitev težave z internetno povezavo predolgo odpravljal.

V prvem trimesečju je odprtokodne storitve in programe uporabljalo 74 odstotkov uporabnikov, starih med 17 in 74 let. Največ, 65 odstotkov, jih je uporabljalo odprtokodne spletne brskalnike, kot so Mozilla Firefox, Chromium in Brave. 43 odstotkov jih je uporabljalo odprtokodne spletne enciklopedije, kot je Wikipedija, odprtokodne zemljevide ali odprtokodne programe za izmenjavo sporočil ali videotelefoniranje (npr. Jitsi Meet).

V prvih treh mesecih leta je redno uporabljalo internet 87 oseb oseb, starih med 16 in 74 let. Tri četrtine so internet uporabljale večkrat na dan.

Aktivnosti za varovanje osebnih podatkov je v tem obdobju na internetu izvedlo 55 odstotkov v tej starostni skupini. 35 odstotkov pa jih je odklonilo, da bi se njihovi osebni podatki uporabljali za namene oglaševanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord