14. 2. 2022, 12:48 | Promocijska objava

Doživite 'peti letni čas' na kvarnerskem karnevalu

PROMO

Ste vedeli, da na Kvarnerju poteka eden največjih in najbolj znanih karnevalskih dogodkov v Evropi in svetu, ki je prav tako uvrščen na seznam 50 najpomembnejših in najbolj zanimivih svetovnih dogodkov v Evropi po oceni Sunday Timesa (Top 500 European Events)?

Gre za mednarodni Reški karneval. Reka, mesto, ki je posebno samo po sebi, ima »tisto nekaj«, po čemer se razlikuje od preostanka sveta. To 'nekaj' je peti letni čas, ki se imenuje karneval, natančneje Reški karneval. Žal je bil reški karneval letos zaradi epidemiološke situacije prestavljen na poletje, a je Kvarner v času pusta še vedno poln vsebin.

PROMO

Ste vedeli, da so zvončarji, natančneje halubajski zvončarji z območja Kastavštine, uvrščeni na Unescov seznam svetovne nesnovne kulturne dediščine?

Tradicija zvončarjev sega vse do prazgodovine, skozi leta pa so postali najbolj prepoznavni udeleženci karnevalskih dogodkov, in to ne samo na Kvarnerju, temveč po vsej Hrvaški. Na območju Kvarnerja najdemo številne zvončarske skupine, zahvaljujoč katerim je ta stara folklorna tradicija ohranjena vse do danes. Čeprav se skupine med seboj razlikujejo, imajo tudi nekaj skupnega – člani so ogrnjeni z ovčjim krznom, glavo oziroma obraz pa imajo zakrit s strašljivo živalsko masko ali klobukom, pokritim s papirnatimi rožami ali celo pisanimi papirnatimi trakovi. Zvončarji, ki ob prodornih zvokih majhnih ali velikih zvoncev preganjajo zimo in hudobne zimske sile, so do danes ostali jasni znanilci skorajšnjega konca zime in prihoda pomladi.

PROMO

Karneval (ali kot se v lokalnem žargonu pravi – maškare) se na Kvarneju uradno začne 17. januarja (na praznik sv. Antona ali kot bi rekli domačini – na Antonju) in konča na pepelnico. V tem času se na Kvarneju vse vrti okrog karnevala oziroma maškar, ki v času svoje kratke vladavine postanejo način življenja tukajšnjih ljudi. Sestavlja ga vrsta dogodkov, med katerimi je eden od glavnih Mednarodna karnevalska povorka Reškega karnevala, ki poteka v središču mesta, in to zadnjo nedeljo pred pepelnico. Letošnja odložena reška parada zbere vse večje število udeležencev in obiskovalcev iz države in tujine ter tako šteje več deset tisoč maskiranih udeležencev in preko 100 tisoč gledalcev. Posnetki Parade gredo v svet prek prenosa v živo.

PROMO

Skoraj vsako mesto in vsak kraj na Kvarnerju v času trajanja karnevala organizira lastne dogodke, zabave in posebne običaje. Čeprav se zadnji dve leti dogaja vse o težkih razmerah in okoliščinah ter velik del prireditve odpade zaradi epidemioloških ukrepov, so naši predlogi, s katerimi boste karneval najbolje doživeli:

Maskiran avtomobilski reli Pariz–Bakar, parodija na svetovno znan reli »Pariz–Dakar«

Halubajski karneval – nočni karneval v Viškovem

Balinjerada v Opatiji, maskirano tekmovanje na vozilih s krogličnimi ležaji, ki drvijo po glavni opatijski ulici

PROMO

Velika maškaradna povorka v Crikvenici

Crikvenica ima dolgoletno maškaradno tradicijo, organizirane maškare v Crikvenici pa segajo v leto 1895. Najsrečnejši čas v Crikvenici v letu 2022 bo trajal od 8. januarja do 2. marca.

Poleg razvedrilnega programa za mlade in stare so v času 'vladavine maškarad' v Crikvenici predstavljene tradicije in običaji, kot so izdelovanje in zažiganje pustov, branje šentence ter organiziranje velike in otroške maškaradne povorke v središču mesta.

Gozdne maškare v Gorskem Kotarju

Čas pustovanja in privlačne preobleke v neustavljivem Gorskem kotarju bo v znamenju ciljno usmerjenih dogodkov, a eden najpomembnejših tradicionalnih dogodkov je karneval črnih pesnikov. V Crnem Lugu, majhni gorski vasici ob vznožju narodnega parka Risnjak, svoje domove zapuščajo črnogorski pesniki, privlačni zvončarji, ki so bili razglašeni za hrvaško nesnovno kulturno dediščino.

Pesniki so starodavni črnoluški zvončarji, edini zvonarji Gorskega kotarja in verjetno najstarejši zvončarji celotnega reškega območja, ki so v zadnjem času zaščitena, nesnovna kulturna dobrina Republike Hrvaške.

PROMO

Zvončarski dogodek v Matuljih, kjer si lahko ogledate in spoznate vse, kar predstavljajo zvončarji – zvončarski voz, gibe, nošnje, spremstvo ... Matulji sicer veljajo za središče zvončarske tradicije v Evropi; če vas zanima več o zvončarskih skupinah s Kvarnerja, njihovih običajih in pohodih, si oglejte Zvončarsko muzejsko zbirko v bližnjem kraju Rukavac.

Dogodek pustnih zastav in sežig rakete ter izstrelitev Gobota, Mošćenička Draga

Če vam ne bo uspelo ujeti 'zimskega' karnevala, se lahko na Kvarnerju udeležite tudi katerega od poletnih!

Med najbolj znane spadata Mednarodni poletni karneval v Novem Vinodolskem in Poletni karneval v Cresu na otoku Cres, letos pa izjemoma Reški karneval!

PROMO

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.