15. 10. 2020, 14:23

Dr. Alojz Ihan: "Jelko Kacin bi moral zaradi vojaške retorike odleteti že junija!"

Alojz Ihan

Goran Antley

Iz izvlečka intervjuja iz revije Mladina, ki bo izšla jutri, je dr. Alojz Ihan med drugim povedal, zakaj misli, da bi moral Jelko Kacin že junija, torej kmalu po preletu letal, 'tudi sam odleteti'!

"Vlada je izziv epidemije vzela kot priložnost, da se izkaže, je pa vojaška retorika, ki jo je poosebljal Jelko Kacin, pretirano ustvarila razmerje avtoritarne vlade, ki vodi, in ljudstva, ki je vodeno. Vsi smo samo še gledali Kacina in razmišljali, kaj in kdaj bo kaj dovoljeno in prepovedano ter pod kakšnimi pogoji."

V izvlečku intervjuja dr. Ihan še nadaljuje, da bi morala vlada uporabiti mehkejši pristop pri nagovarjanju ljudstva:

"Vlada je ukrepe vedno zelo skopo razložila. Zelo redko je bilo videti, da o pravilnosti katerega od ukrepov morda ni prepričana, da je v stiski. Vse dileme so v vladi skušali razčistiti med seboj, javnosti so ukrepe predstavili, kot da dilem ni. To je bilo potem v velikem nasprotju s tem, da so se odločitve zelo hitro in pogosto spreminjale, tudi zelo kontradiktorno – to je pomenilo, da so dileme vendarle bile. A dejansko bi bilo dobro, če bi večkrat priznali, da so tudi sami v negotovosti, pravzaprav bi bilo pametno večkrat kar neposredno razložiti dileme in stiske. Brez tega pri ljudeh ni mogoče zbuditi empatije, ta pa je pogoj za simpatijo in sodelovanje."

Vir: Mladina

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.