Mnenje | 15. 11. 2021, 13:32

Dr. Alojz Ihan: "Mario Fafangel ima genialno javno prezenco."

Aleksandra Saša Prelesnik

Daljši pogovor z imunologom Alojzom Ihanom v oddaji Ultrazvok pred dnevi je vzbudil precej pozornosti javnosti, saj je v njem dr. Ihan med drugim nadvse iskreno spregovoril tudi o vseh napakah, ki sta jih pri vodenju epidemije 'zagrešila' tako stroka kot vlada.

Ena od večjih napak, zaradi katere smo se epidemiološko znašli v enem od najslabših položajev na svetu, je po mnenju dr. Alojza Ihana prav odsotnost zaupanja vrednega komunikatorja z javnostjo. Poleg Zorana Simonoviča naj bi bil za to vlogo po odhodu Maje Sočan lansko leto po mnenju stroke primeren tudi Mario Fafangel:

"Zlasti Fafangel ima genialno javno prezenco in bi hitro nadomestil pomanjkanje akademskih izkušenj in samozavesti, če bi mu pomagali. Takrat se je zaradi vedno več javnega pojavljanja tudi on začel nagonsko distancirati od zagovarjanja nekaterih vladnih odločitev, ker je kot talentiran komunikator želel ohranjati iskrenost, ki edina prepriča javnost. To je bila izvrstna priložnost za njegovo ustoličenje kot neodvisnega komunikatorja, vendar v vladnih krogih tega žal niso opazili kot velike priložnosti, ampak so v Fafangelovem distanciranju videli nekakšno izdajstvo in priložnost je bila izgubljena. V praznem prostoru, ki je nastal zaradi odsotnosti neodvisnega, a strokovnega komunikatorja, so se zato pojavili številni lažni preroki, ki so izkoristili trenutek in s pomočjo družbenih omrežij začeli prodajati vsak svojo teorijo zarote in z njo nabirati zbegane sledilce. Kot v biblijski zgodbi o zlatem teletu – ko je Mojzes zapustil svoje ljudstvo in odšel v gore, so ljudje začutili tako veliko potrebo po nadomestitvi skupinskega obredja, ki bi jih povezovalo v skupnost, da je vsak prispeval svoj dragoceni, zlati nakit za kip nadomestnega boga – zlatega teleta."

Vir: rtvslo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.