11. 11. 2021, 10:53

V Bukarešti trupla umrlih ležijo na hodnikih: »Vsak dan izgubimo za celo vas ljudi!«

Iz Romunije prihajajo poročila, slike in videi, ki tragično spominjajo na lanski Bergamo. Trupla umrlih od covida ležijo po hodnikih, saj zanje ni več prostora v mrtvašnicah. Zadnje tedne se tedenski števec smrti vrti okoli 500 mrtvih na dan!

Na najbolj črni dan, t.j. 2. novembra, je umrlo kar 592 ljudi. Med njimi je bilo 90 odstotkov necepljenih.

Zdravnik in predstojnik urgentne univerzitetne bolnišnice v Bukarešti Catalin Cirstoiu za medije obupano pripoveduje:

“Vsak dan izgubimo za celo vas ljudi. Kako bo naslednji teden ali mesec, bomo vsak dan izgubili za celo mesto ljudi? Kdaj bo konec? Izčrpani smo finančno, fizično in psihično. Razlog za te razmere pa je zgolj eden: nezmožnost prebivalcev, da bi razumeli, da se morajo cepiti.”

Z vsemi odmerki je cepljenih le 30 odstotkov prebivalcev, z vsaj enim odmerkom pa 38.

Razloga za slabo precepljenost romunske populacije gre po mnenju poznavacev razmer iskati v nezaupanju prebivalstva v avtoritete in instituticije, neizobraženosti dela prebivalstva in globoko vkoreninjenem proticepilstvu, ki ga podpirajo in spodbujajo celo nekateri znani zdravniki..

Cirstoiu za nizko precepljenost krivi tudi neučinkovito vladno cepilno kampanjo, saj ljudem ni jasno predstavila prednosti cepljenja, vodja cepljenja na državni ravni Valeriu Gheorghita pa dodaja, da so težave še posebej velike na podeželju.

“Ljudje želijo ostati, kjer so živeli vse življenje. Veliko starejših živi samih, saj so njihovi otroci odselili v mesta ali tujino. Zato je starejše težko prepričati, da se cepijo. Zaupanje je majhno, prav tako so težava verska prepričanja."

Vodja mrtvašnice v univerzitetni bolnišnici dr. Marija Sajin je ob tem povedala, kako nemočno se v tej situaciji počutijo zaposleni: "Ponavadi je v bolnišnici 10 smrtnih žrtev dnevno, zdaj pa jim imamo tudi po 35 na dan." Še posebno hudo je, ko umirajo mladi ljudje:

“Njihovi sorodniki sploh ne razumejo, kako so zboleli. Ne razumejo, da se morajo cepiti, saj zdravil proti covidu nimamo. Res so hudi časi, kot da nihče ne razume, da cepiva rešujejo življenja.”


Bolnišnica v Bukarešti je ta trenutek že tako polna covid bolnikov, da so v covid oddelek spremenili celo čakalnico urgence.

Za več branja o stanju v Romuniji pa na n1info.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord