8. 3. 2022, 18:37 | Vir: STA

Drama s cenami nafte na borzah, zemeljski plin tik pod rekordom

Profimedia

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi niso imeli enotne smeri. Vlagatelji spremljajo vojno v Ukrajini in premlevajo posledice gospodarskih sankcij, ki jih proti Rusiji sprejemajo številne države, ruskemu trgu hrbet obrača tudi vse več podjetij. Cene nafte so danes krepko poskočile za več kot osem dolarjev, cene plina so tik pod rekordom.


 

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 127,71 dolarja, kar je 8,31 dolarja več kot v ponedeljek. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej dvignile za 8,69 dolarja na 131,90 dolarja.

Na naftnem trgu je danes odmevala izjava ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki zaradi invazije na Ukrajino uvaja prepoved uvoza ruske nafte, plina in vseh ruskih energentov v ZDA. Ob napovedi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

Cene zemeljskega plina se medtem gibljejo pod rekordnimi vrednostmi

Trenutno je za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v aprilu na londonski borzi ICE treba odšteti 204,09 evra za megavatno uro, kar je 9,8 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel