30. 11. 2021, 06:00 | Vir: STA

Drevo leta Ljubljane je kavkaški krilati oreškar

Doris Kordić, Mestna občina Ljubljana

Drevo vrste kavkaški krilati oreškar, ki raste ob križišču Linhartove, Knobleharjeve in Fabianijeve ulice, je postalo drevo leta 2021 v Ljubljani. V izboru za ta naziv je bilo 32 dreves, zmagovalno drevo, ki je prejelo tudi medaljo, pa so razglasili ob dnevu, ko obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih.

"Ta dogodek je svečanost in hkrati tudi praznik. Čeprav pravimo, da obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih, to ni naš praznik, to je praznik dreves," je ob razglasitvi povedal podžupan Ljubljane Janez Koželj, so zapisali na Mestni občini Ljubljana.

"Ob izbranem drevesu lahko pohvalimo skupnost, ki skrbi za to drevo, ga sprejema in se zaveda njegovih pozitivnih učinkov," pa je povedala Petja Pirnat, strokovna sodelavka občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, ki se ukvarja z mestnimi drevesi.

Na občini so poleti prejeli 32 predlogov meščanov za drevo leta, med katerimi je komisija izbrala sedem finalistov, končno odločitev o izboru drevesa leta 2021 pa so sprejeli Ljubljančani, ki so svoje glasove oddali v spletni anketi. Kavkaški krilati oreškar je prejel 315 oziroma dobrih 23 odstotkov od 1337 prejetih glasov.

"Zelo smo veseli, da je zmagalo 'naše' drevo, ki ga dobro poznamo," je dejala ravnateljica OŠ Savsko naselje Verica Šenica Pavletič. Učenke in učenci ter učiteljica šole so sicer razglasitev popestrili s kulturnimi vsebinami.

Osnovni namen akcije drevo leta je sicer ozaveščanje o pomenu dreves, so poudarili na občini. Z izborom drevesa leta želijo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu. Izbrano drevo leto dni simbolno predstavlja vsa ostala drevesa v mestu. Akcijo so letos pripravili tretjič. Leta 2019 je naziv drevo leta prejela platana, ki stoji na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice, lani pa povešava bukev na Vodnikovi cesti 93.

Ljubljana je sicer prepoznana kot mesto dreves v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje vsako leto posebej podeljujeta Fundacija Arbor Day in OZN za prehrano in kmetijstvo, ki na ta način spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa, so še sporočili z občine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord