Lidija Petek Malus | 27. 12. 2020, 07:00

Anita Ogulin: "Pozivam, da se ob praznikih posvetimo drug drugemu"

Simon Pintar

Nasmeškotek je dobrodelni piškotek, ki ima čarobno moč, da pričara nasmeh na obraz tistemu, ki ga podari, in tistemu, ki ga prejme. V letošnji, že četrti izvedbi bodo z dobrodelnimi Nasmeškotki pomagali dijakom iz socialno šibkih družin. Ta pomoč je za dijake izrednega pomena, pove Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Pri podjetju HOFER bodo letošnja sredstva dobrodelnega projekta Nasmeškotek namenili dijakom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji. Komu konkretno bo šla pomoč, za kaj jo bodo dijaki iz socialno šibkih družin porabili?

Dijaški sklad smo v sklopu projekta Botrstvo v Sloveniji vzpostavili leta 2016, saj smo začeli opažati, da se mladostniki, v skrbi za preživetje družine, odrekajo svojim sanjam. Sanje in želje, kje nadaljevati izobraževanje, kaj bi želeli početi kot odrasli, imajo vsi šolarji ob zaključevanju osnovne šole. Otroci iz socialno šibkih družin pa svoj potencial, ki so ga v osnovni šoli še izražali, potlačijo v sebi in se ne glede na svoje sposobnosti in spretnosti odločajo za nadaljevanje izobraževanja v šolah, ki so blizu njihovega doma in ki bi jim čim hitreje zagotovile možnosti za zaposlitev, s katero bi pomagali družini preživeti. S sredstvi od prodaje Nasmeškotkov, bomo dijakom iz socialno šibkih družin omogočili izobraževanje v želeni smeri. Veliko najstnikov namreč ne more v dijaški dom, ker starši ne zmorejo kriti tega visokega stroška, štipendije tudi ne zadostujejo za plačilo dijaškega doma in za preživetje v času izobraževanja. številnim pa je žal dijaški dom tudi edini prostor, kjer imajo zagotovljeno toplo in varno zavetje ter spodbudo, da so zmožni in da si zaslužijo priložnosti in možnosti. Zato je tako zelo pomembno, da tem mladostnikom omogočimo izobraževanje v želeni smeri.

Zakaj je izobrazba za mladega človeka še vedno ključnega pomena?

Pri kritju stroškov bivanja v dijaških domovih ne gre le za izobrazbo, gre za potrditev, da si vsak otrok (najstnik) zasluži priložnost, da pokaže svoj potencial in svoje zmožnosti, da svoje želje tudi uresniči. Seveda pa še vedno velja, da sta izobrazba in znanje tista, ki omogočata boljše in lepše življenje.

Zakaj so preproste stvari, kot so piškoti za praznike, tako pomemben člen v dobrodelnih akcijah?

Vsak od nas lahko prispeva k boljšemu življenju nekoga. V svetu, predvsem pa letos v situaciji, ko si ne moremo biti fizično blizu, smo si lahko blizu tudi z lepimi gestami. In drobne stvari so stvar srčnosti in lepih gest, s katerimi lahko nekomu polepšamo dan. Z Nasmeškotkom se dobrota množi, saj osrečimo tistega, ki ga prejme, in nekoga, ki bo zaradi tega dobil priložnost.

Zakaj ljudje ne maramo izumetničenih dobrodelnih akcij in takih reklam na TV-zaslonih. Zakaj si želimo preprostih stvari, zlasti za praznike?

Ker je življenje preprosto, ker so preproste stvari vsem nam blizu. Na poti skozi živ­ljenje nizamo spomine, občutke, doživetja, in ne materialnih dobrin, ki nam le omogočajo to pot. Čas praznikov je namenjen našim najbližjim, sebi, prijateljem in takrat je pomembna pozornost drug drugemu in štejejo zares majhne, drobne stvari.

Smo Slovenci dovolj solidarni, znamo pomagati tudi med tako hudo zdravstveno krizo, kot je ta?

Menim, da velik odziv na vsak klic na pomoč priča o tem, da smo izjemno solidaren narod. Vendar naj nas to ne preslepi. Sistemska ureditev in skrb za najšibkejše se iz leta v leto poslabšuje. Revni so označeni kot lenuhi, sami krivi za vse, kar jih je doletelo v življenju. A sistemske rešitve so nujne za socialno varnost vseh državljanov in ne nazadnje za dobro družbo, za dobro prihodnost vseh nas. Če so ljudje prepuščeni samim sebi in dobri volji naključnih mimoidočih, ne moremo govoriti o socialni državi ali o socialni družbi.

Kakšne aktivnosti trenutno iščete in kako vam lahko priskoči na pomoč nekdo, ki si želi pomagati mladim kot prostovoljec?

V tem trenutku potrebujemo predvsem pomoč pri izvajanju učne pomoči za otroke in mladostnike, ki se šolajo na daljavo. Dobrodošla pa je tudi pomoč v oskrbi naših prosilcev po vsej Sloveniji in v skladišču.

Kaj vas v teh težkih trenutkih, ko vam telefoni in e-pošta pregorevajo, drži pokonci?

Zagotovo se veselim trenutkov, ko se lahko povežem s svojimi bližnjimi, s hčerko in sinom, vnuki, ki imajo svoj tempo. Zagotovo pa sprostitev najdem tudi v naravi.

Kakšno sporočilo imate za naše bralce ob božiču in novem letu?

Res je, da že vse leto poteka pod pozivom 'ostani doma' in da so številni skupaj doma že mesece. Vendar resnično pozivam, da se ob praznikih posvetimo drug drugemu, se poslušamo in ustvarjamo lepe spomine. Hkrati pa bodimo pozorni drug do drugega, strpni, prijazni, sočutni tudi do prijateljev, sodelavcev, znancev in sosedov. Morda potrebujejo pomoč. Fizična odmaknjenost, čeprav je zdaj res pomembna, še dodatno poglablja stiske najbolj ranljivih. Prav vsak od nas je lahko komu v pomoč in podporo. Prav vsak od nas je lahko nekomu svetloba v temi.

Hofer Press

Za lepšo prihodnost tudi Nasmeškotki!

Praznike zaznamujejo prijetni trenutki v družbi najbližjih. HOFER z dobrodelnim projektom Nasmeškotek že četrto leto zapored pomaga otrokom in mladostnikom v stiski pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji, da bi tudi oni lahko čim bolj brezskrbno uživali v teh prazničnih dneh.

Nasmeškotek je dobrodelni piškotek, ki ima čarobno moč, da pričara nasmeh na obraz tistemu, ki ga podari, tistemu, ki ga prejme, še posebej pa mladostnikom v stiski pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji.

Letošnjemu čarobnemu Nasmeškotku dopišite ime osebe, ki ji ga podarjate. Morda je to najožji družinski član, prijatelj, sosed, sodelavec, sošolec, prijazni poštar ali kar vsi našteti. Letošnja sredstva od prodaje Nasmeškotka trgovec namenja dijakom iz socialno šibkih družin pod okriljem Dijaškega sklada programa Botrstvo v Sloveniji. Ta jim krije oskrbnino v dijaškem domu ter jim tako zagotavlja varno in stabilno okolje z redno prehrano, učno pomočjo in strokovnim osebjem. Tako se lahko lažje osredotočijo na uspešen zaključek želene smeri šolanja, dosežejo želeno izobrazbo ter imajo boljšo možnost zaposlitve – in s tem lepšo prihodnost.

Več o dobrodelnem projektu Nasmeškotek najdete na hofer.si/nasmeskotek

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ