9. 6. 2021, 15:05 | Vir: STA

Droge vse čistejše in močnejše, lani je bilo v EU odkritih 46 novih drog

Profimedia

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) v letošnjem poročilo o drogah opozarja na povečanje uporabe drog v Evropi. Droge so vse bolj čiste in močnejše, lani je bilo v EU odkritih tudi 46 novih drog. Kriminalne združbe so okrepile nezakonito proizvodnjo drog in se uspešno prilagodile na pandemijo.

Agencija v poročilu, ki je bilo objavljeno danes, navaja, da je bilo v obdobjih zaprtja javnega življenja v državah v prvem valu pandemije manj zanimanja za droge, ki so običajno povezane z organiziranimi dogodki (npr. MDMA), saj so ljudje ostali doma. Vendar analiza vzorcev odpadnih vod iz nekaterih evropskih mest kaže, da so poleti 2020 ravni uporabe večine drog poskočile ob sprostitvi omejitev gibanja, potovanj in srečanj.

Preprodajalci drog so se v pandemiji prilagodili omejitvam potovanja in prehajanja meja ter spremenili poti preprodaje in dobave drog. Raziskovalce skrbijo znaki možnega povečanja razpoložljivosti in uporabe cracka v nekaterih državah. Prav tako so zaznali porast zlorabe benzodiazepinov, ki so bodisi predpisani na recept ali nimajo dovoljenja za medicinsko uporabo v Evropi.

Uporaba konoplje ostaja visoka, vendar raziskovalcem skrb vzbuja povečana vsebnost THC v njej. Več možnosti za povečanje zdravstvenih težav vzbujajo tudi rekordni zasegi kokaina leta 2019. Tedaj je bilo zaseženih 213 ton kokaina (177 ton leta 2018). Povečala se je čistost kokaina, njegova razpoložljivost pa se po prehodnih podatkih med pandemijo ni zmanjšala, navaja poročilo.

Stabilno je tudi povpraševanje po amfetaminu, ki je povečalo dobičkonosnost proizvodnje v bližini potrošnikov. Poleg uničenja proizvodnih obratov leta 2019 je bilo v EU leta 2019 zaseženih tudi precej več kemikalij za proizvodnjo amfetamina kot leto prej.

Raziskovalci so opozorili tudi na nevarnosti za zdravje zaradi izdelkov z zelo visoko vsebnostjo MDMA. Predhodni podatki iz leta 2020 sicer kažejo, da je bilo zanimanje za to drogo v obdobjih ukrepov manjše.

Še naprej pa se na evropskem trgu pojavljajo škodljive nove psihoaktivne snovi z močnim učinkom

Med njimi so novi sintetični kanabinoidi in novi sintetični opioidi. Leta 2020 je bilo v Evropi prvič prijavljenih 46 novih psihoaktivnih snovi, s čimer se je skupno število snovi, ki jih spremlja center EMCDDA, povečalo na 830.

Skupine organiziranega kriminala sicer krepijo nezakonito proizvodnjo drog v Evropi. Leta 2019 je bilo uničenih skupno 370 nezakonitih laboratorijev. Povečuje se število kršitev zakonodaje s področja drog, pri čemer prevladujeta posedovanje in dobava konoplje. Leta 2019 je bilo tako v EU prijavljenih približno 1,5 milijona kršitev zakonodaje s področja drog, 82 odstotkov pa jih je bilo povezanih z uporabo ali posedovanjem za osebno uporabo.

Čeprav se uporaba drog z vbrizgavanjem v Evropi v zadnjem desetletju zmanjšuje, pa ostaja glavni vzrok težav, povezanih z drogami. Poročilo izpostavlja pomen okrepitve zdravljenja in preventive na področju drog.

Predsednica upravnega odbora centra EMCDDA Laura d'Arrigo je ob današnjem izidu poročila poudarila pomen odziva na problematiko drog v Evropi. "Poročilo vsebuje pravočasno analizo, ki odločevalcem pomaga, da sledijo novim trendom in razvoju ter opredelijo področja, na katerih je potrebno hitro ukrepanje," so njeno izjavo povzeli na spletni strani EMCDDA.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je ob izidu poročila dejala, da so droge stalna in aktualna grožnja, ki vpliva na življenja milijonov ljudi. Še posebej jo skrbi čistost in moč drog ter 46 novih drog, odkritih v EU lansko leto.

Direktor centra EMCDDA Alexis Goosdeel je dejal, da je ključno, da se "na področjih socialne, zdravstvene in varnostne politike razvijejo z dokazi podprti in celostni odzivi, predvideni v novi strategiji EU na področju drog".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.