3. 12. 2018, 12:59 | Vir: STA

Drugi krog županskih volitev prinesel preobrate v 15 občinah

Profimedia
Drugi krog županskih volitev prinesel preobrate v 15 občinah (foto: Profimedia)

Da prvi krog županskih volitev ni nujno pokazatelj končnega razpleta, kaže dogajanje v kar 15 občinah, kjer je v drugem krogu prišlo do preobratov. Najbolj odmevata poraza županov Kopra in Nove Gorice, saj sta Boris Popovič in Matej Arčon pred izzivalcema Alešem Bržanom in Klemnom Miklavičem v prvem krogu še vodila, v drugem pa tesno izgubila.

V Braslovčah je neodvisni kandidat Tomaž Žohar v drugem krogu premagal dosedanjega župana Branimirja Strojanška iz SD. Strojanšku je sicer po prvem krogu kazalo na zmago, dobil je nekaj manj kot 43 odstotkov glasov. V drugem krogu je dve odstotni točki pridobil, a je bistveno večji skok zabeležil Žohar, ki mu je 37-odstotna podpora iz prvega kroga v drugem narasla na več kot 54-odstotno.

Podobno se je v drugem krogu moral posloviti župan občine Dornava Rajko Janžekovič, ki je v prvem krogu prepričljivo vodil s 47-odstotno podporo pred Jankom Mercem, ki je zbral dvajset odstotnih točk manj. A se je v drugem krogu slika obrnila, Merc je zbral 51 odstotkov glasov oziroma pičlih 29 več kot Janžekovič.

V Cerknem je dosedanji župan Jurij Kavčič izpadel že v prvem krogu, ko je z največjo podporo slavil Stanko Močnik pred Gašperjem Uršičem, a je v drugem krogu slednji povedel s skoraj 57-odstotno podporo.

V Hrastniku je vodilni po prvem krogu Jani Medvešek, ki je Marka Funkla vodil za skoraj deset odstotnih točk, moral priznati premoč in izgubil, saj je Funkla podprlo 55 odstotkov volivcev.

Podobno se je zgodilo županu Robertu Kavčiču v Kobaridu, ki je v drugem krogu izgubil proti Marku Matajurcu, ki je zbral okoli 53 odstotkov glasov.

Tudi kandidatu SLS Ivanu Megliču, ki je v prvem krogu županskih volitev v Naklem zaostajal za dosedanjim županom Markom Mravljo za deset odstotnih točk, je v drugem krogu uspel naskok na župansko mesto s 54-odstotno podporo.

Obrnil se je tudi položaj v občini Renče-Vogrsko, kjer je v prvem krogu slavil Rajko Lasič, v drugem pa ga je s 54-odstotno podporo prehitel Tarik Žigon.

V Izoli sta bila Evgenij Komljanec in Danilo Markočič v prvem krogu zelo tesno skupaj, v drugem pa je z 61-odstotno podporo slavil slednji. Enako je bilo v Lendavi, kjer je Dejan Süč slavil v prvem krogu s prednostjo slabe odstotne točke, v drugem pa s 54,4-odstotno podporo Janez Magyar.

Ves čas je bilo tesno tudi v Moravčah. V prvem krogu je za manj kot dve odstotni točki oziroma za 52 glasov vodil dozdajšnji župan Martin Rebolj, v drugem pa je za 61 glasov zmagal nekdanji veleposlanik Milan Balažic.

Zelo skupaj sta bila v prvem krogu tudi nekdanji poslanec DeSUS Tomaž Gantar in Đenio Zadković v Piranu, a je v drugem krogu slednji slavil z naskokom, zbral je več kot 61 odstotkov glasov.

V drugem krogu je moral župansko mesto protikandidatu Danijelu Vrbnjaku prepustiti tudi dosedanji župan Ormoža Alojz Sok, ki je v prvem krogu še vodil za okoli 7 odstotnih točk, v drugem pa izgubil za okoli enajst.

V Velikih Laščah je presenetljivo v drugem krogu slavil Tadej Malovrh pred Antonom Zakrajškom, ki je občino vodil kar 20 let. Razlika je bila visoka, Malovrh je zbral kar 67,4-odstotno podporo, potem ko je v prvem krogu še zaostajal za Zakrajškom za dobre tri odstotne točke.

Velik napredek je v podpori sicer zabeležil tudi Matej Slapar, ki je v Kamniku v prvem krogu pred Igorjem Žavbijem vodil za manj kot odstotno točko, v drugem pa slavil z več kot 60-odstotno-podporo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.