12. 9. 2020, 06:33 | Vir: STA

Drugi val okužbe v Španiji niza visoke številke, a je smrtnost veliko nižja

profimedia

V Španiji so v zadnjem dnevu potrdili 12.183 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od izbruha pandemije. Država je ta teden postala prva članica Evropske unije s skupno več kot pol milijonom okužb. Potrdili so jih že 566.326, kažejo današnji podatki ministrstva za zdravje.

Novi primeri okužb sicer niso bili vsi potrjeni v zadnjih 24 urah, saj nekatere regije potrebujejo več dni, da svoje podatke posredujejo vladi v Madridu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih dveh tednih so iz Španije dnevno poročali o 7000 do 8000 novih okužbah. V četrtek so jih zabeležili več kot 10.000.

Kljub naraščanju okužb pa je smrtnost veliko nižja kot na vrhuncu zdravstvene krize konec marca in v aprilu, ko so dnevno poročali o do 900 smrtnih žrtvah covida-19. V zadnjih sedmih dneh je bolezen zahtevala 241 življenj. Skupno je covid-19 v državi zahteval več kot 30.000 življenj.

Porast okužb v državi beležijo od konca junija, ko so po treh mesecih odpravili stroge karantenske ukrepe. Oblasti so sedaj znova uvedle nekatere omejitve, avgusta so zaprli nočne klube in bare ter uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na javnih krajih, poroča AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.