8. 3. 2019, 13:29 | Vir: STA

Društvo SOS: "Čaka nas še veliko dela v boju proti nasilju nad ženskami!"

profimedia

Na področju enakih pravic obeh spolov in kakovostnega življenja so ženske same in v sodelovanju z naprednimi moškimi dosegle velike spremembe. Ostajajo pa izzivi, ki so povezani z ogrožanjem njihovega zdravja in celo življenja. Gre za nasilje nad njimi, navaja inštitut za javno zdravje. Društvo SOS pa poziva k spoštovanju istanbulske konvencije.

"Gre za izkušnje nasilja v družini, partnerskega in spolnega nasilja," so spomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Po njihovih besedah zdravstveni strokovnjaki danes vedo, da ima nasilje nad ženskami poleg drugih posledic tudi negativen vpliv na telesno in duševno zdravje, da povzroča vedenjske in čustvene motnje in med drugim kratkoročno in dolgoročno vpliva na reproduktivno zdravje žensk. Nosečnica, ki je žrtev nasilja, namreč težje skrbi za svoje zdravje, zaradi nasilja pa lahko tudi izgubi otroka.

Zdravstveni strokovnjaki zato sodelujejo pri preprečevanju nasilja in njegovem prepoznavanju. Posameznica, ki doživlja ustrahovanje, spolno nadlegovanje, telesno ali duševno nasilje, lahko tudi v zdravstvenem sistemu poišče pomoč in podporo. Zaupa se lahko svojemu osebnemu zdravniku, ginekologu ali drugemu zdravstvenemu strokovnjaku, ki jo bo podprl in jo usmeril, kam po nadaljnjo pomoč, so pojasnili.

Društvo SOS za ženske in otroke - žrtve nasilja pa opozarja, da so žrtve dodatno obremenjene z dolgimi postopki in pritiski. Strokovnjakinje in strokovnjaki bi morali biti po njihovem opozorilu bolj občutljivi in strokovno podkovani. "Obravnava spolnega nasilja zahteva večdisciplinaren in senzibilen pristop," so poudarili na Facebooku.

Spomnili so na istanbulsko konvencijo o boju proti nasilju nad ženskam, ki pogodbenicam določa, naj zagotovijo ali okrepijo ustrezna usposabljanja za strokovnjake, ki se ukvarjajo z žrtvami ali storilci nasilnih dejanj. Usposabljanja naj zadevajo preprečevanje in odkrivanje nasilnih dejanj, enakost med ženskami in moškimi, potrebe in pravice žrtev ter preprečevanje sekundarne viktimizacije, so navedli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.