17. 12. 2019, 09:39 | Vir: STA

Društvo za zaščito živali: Domača žival je odgovornost, ne pa darilo!

profimedia

Prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana v predprazničnih dneh spominjajo, da je domača žival velika odgovornost, ne pa darilo. Odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli novega člana, mora biti temeljito premišljena, pri čemer je treba pretehtati časovne in finančne zmožnosti, znanje in seveda tudi želje.

Še vedno ogromno živali po praznikih životari v neprimernih pogojih, pristane v zavetiščih ali pa jih doleti krut konec, ker so bile podarjene kot nepremišljeno darilo, za katero ni bilo časa, denarja ali volje, poudarjajo v društvu.

Zato je pomembno, da žival za bodočega skrbnika nikoli ni presenečenje.

Svojo žival si naj lastnik vedno izbere sam, pri tem pa se pogovori s tistim, od katerega jo bo dobil in se tako prepriča, da gre prava žival v pravi dom.

Tudi, če žival ni presenečenje in je novi skrbnik sodeloval pri izbiri, prostovoljci odsvetujejo podarjanje med prazniki, saj je prihod v nov dom za žival stresen dogodek in privajanje na povsem novo okolje, ljudi, morda še druge živali, je naporno kadarkoli v letu. V času praznikov pa je stres še mnogo večji. Prihod v nov dom bo zato mnogo težji, večja pa je tudi verjetnost, da žival na primer ob poku pirotehnike pobegne in se izgubi.

Dodajajo še, da s tem, ko se odrečemo podarjanju živali, naše najmlajše učimo, da so živali čuteča živa bitja in člani družine, ne pa zgolj še en predmet potrošnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.