17. 12. 2019, 09:39 | Vir: STA

Društvo za zaščito živali: Domača žival je odgovornost, ne pa darilo!

profimedia

Prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana v predprazničnih dneh spominjajo, da je domača žival velika odgovornost, ne pa darilo. Odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli novega člana, mora biti temeljito premišljena, pri čemer je treba pretehtati časovne in finančne zmožnosti, znanje in seveda tudi želje.

Še vedno ogromno živali po praznikih životari v neprimernih pogojih, pristane v zavetiščih ali pa jih doleti krut konec, ker so bile podarjene kot nepremišljeno darilo, za katero ni bilo časa, denarja ali volje, poudarjajo v društvu.

Zato je pomembno, da žival za bodočega skrbnika nikoli ni presenečenje.

Svojo žival si naj lastnik vedno izbere sam, pri tem pa se pogovori s tistim, od katerega jo bo dobil in se tako prepriča, da gre prava žival v pravi dom.

Tudi, če žival ni presenečenje in je novi skrbnik sodeloval pri izbiri, prostovoljci odsvetujejo podarjanje med prazniki, saj je prihod v nov dom za žival stresen dogodek in privajanje na povsem novo okolje, ljudi, morda še druge živali, je naporno kadarkoli v letu. V času praznikov pa je stres še mnogo večji. Prihod v nov dom bo zato mnogo težji, večja pa je tudi verjetnost, da žival na primer ob poku pirotehnike pobegne in se izgubi.

Dodajajo še, da s tem, ko se odrečemo podarjanju živali, naše najmlajše učimo, da so živali čuteča živa bitja in člani družine, ne pa zgolj še en predmet potrošnje.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel