28. 12. 2017, 17:30 | Vir: STA

Družina iz Zimbabveja je že dva meseca ujeta na letališču v Bangkoku!

profimedia

Družina iz Zimbabveja je ob spletu okoliščin obtičala na glavnem letališču v tajski prestolnici Bangkok, doslej za dva meseca. Med Tajci je družina, ki poskuša zapustiti letališče že od konca oktobra, deležna naklonjenosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družina, ki šteje štiri odrasle in štiri otroke, stare od dveh do 11 let, je namreč brez vizumov, ki bi ji omogočili nadaljevanje potovanja. Obenem zavračajo vrnitev v Zimbabve, in ker so uradno že predolgo na Tajskem, jim pristojne oblasti tudi ne dovolijo ponovnega vstopa v državo.

Javnost je nanje postala pozorna, ko je eden od tajskih uporabnikov Facebooka objavil fotografijo, kako je otrokom razdelil božična darila. Objava, na kateri je tudi pojasnil stanje družine, se je razširila po svetovnem spletu. Pojavila so se tudi vprašanja, kako jim je doslej uspelo preživeti na letališču. Družino so doslej s hrano po navedbah AFP oskrbovale različne letalske družbe.

Hitro se se tudi pojavile primerjave s filmom Terminal, v katerem Tom Hanks igra moškega, ki je obtičal na letališču v New Yorku potem, ko se je v njegovi državi zgodil prevrat, njegovi osebni dokumenti pa so zaradi tega postali neveljavni.

Po navedbah tajske imigracijske policije je družina na Tajsko prišla s turističnim vizumom maja letos. 23. oktobra je želela prek Ukrajine odpotovati v Španijo, a so jo letalske službe zavrnile, ker ni imela španskih vizumov. Hkrati je družina zavrnila, da bi se vrnili v domovino, kot razlog pa so navedli, da se zaradi nemirov v državi bojijo za svojo varnost. V Zimbabveju je vojska novembra letos odstavila dolgoletnega despota, 93-letnega Roberta Mugabeja.

Družina je medtem tudi zaprosila za azil v upanju, da jih bodo premestili s Tajske, ki uradno ne sprejema beguncev. Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Bangkoku je potrdila, da trenutno proučujejo različne rešitve za družino, a zaradi zaupnosti ni razkrila podrobnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.