STA | 11. 3. 2022, 23:29

Države G7 v DODATNO mednarodno osamitev Rusije: kaj to pomeni za Putina?

Profimedia

Države skupine G7 so odločene z nadaljnjimi sankcijami okrepiti pritisk na Rusijo in jo dodatno mednarodno osamiti. Tako naj bi Rusiji odvzeli status "države z največjimi ugodnostmi" na trgih teh držav. Sankcije naj bi doletele tudi rusko elito, med drugim z omejitvijo dostopa do luksuznega blaga. Tem sankcijam se bo pridružila tudi EU.

Države G7 so odločene, da Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino še bolj izolirajo od svojih gospodarstev in mednarodnega finančnega sistema. Kot so zapisali v danes sprejeti skupni izjavi, si bodo prizadevali za sprejetje ukrepov, ki bodo Rusiji odvzeli status države z največjimi ugodnostmi v zvezi s ključnimi izdelki na trgih sedmih gospodarsko najrazvitejših držav. Mednje sodijo Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija, Japonska, Kanada in ZDA.

Prizadevali si bodo tudi preprečiti, da bi Rusija imela dostop do financiranja pri vodilnih finančnih institucijah, vključno z Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko in Evropsko banko za obnovo in razvoj.

Nadaljevali bodo tudi pritisk na ruske elite in oligarhe, ki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in na druge "arhitekte vojne" ter njihove družinske člane. Želijo tudi preprečiti, da bi ti imeli dostop do luksuznega blaga in premoženja.

Omenjene ukrepe je pred tem danes napovedal že ameriški predsednik Joe Biden. Novim sankcijam proti Rusiji, s katerimi bi še okrepili pritisk na rusko gospodarstvo, se bo skupaj z zavezniki in G7 pridružila tudi Evropska unija, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Potrdila je, da bo EU v okviru novega, četrtega svežnja sankcij prepovedala uvoz luksuznega blaga iz EU v Rusijo, kar je opisala kot "neposreden udarec za rusko elito". "Tisti, ki vzdržujejo Putinov vojni stroj, ne bi smeli več uživati v svojem razkošnem življenjskem slogu, medtem ko bombe padajo na nedolžne ljudi v Ukrajini," je zatrdila, kot so zapisali v sporočilu komisije.

EU bo tudi podprla prepoved uvoza ključnega blaga v sektorju železa in jekla iz Rusije. To bo prizadelo osrednji sektor ruskega sistema, ga prikrajšalo za milijardne prihodke in zagotovilo, da evropski državljani "ne bodo subvencionirali Putinove vojne".

Voditelji G7 so v skupni izjavi sicer še zapisali, da si bodo še naprej prizadevali za zmanjšanje odvisnosti od ruske energije. Izrazili so tudi nadaljnjo podporo ljudem v Ukrajini in ukrajinski vladi. Države G7 so odločene, da ruskega predsednika Putina pokličejo na odgovornost za "neupravičeno in neutemeljeno vojno", so poudarili.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ