14. 8. 2021, 08:33 | Vir: STA

Državljanska pobuda za uvedbo sistema kavcij za reciklažo plastenk v EU

profimedia

Evropska komisija je danes prijavila evropsko državljansko pobudo za uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk, imenovano Vrni plastiko. Po prijavi lahko organizatorji začnejo zbirati podpise. Če bodo v enem letu zbrali milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih članic EU, se bo komisija morala odzvati.

Organizatorji pobude pozivajo komisijo, naj predstavi predlog za uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk, spodbujanje članic, da poskrbijo za namestitev avtomatov za povratno embalažo za recikliranje plastenk v supermarketih, ter zagotovitev, da bi proizvajalci plastenk plačali davek na plastiko, s katerim bi se financirala recikliranje plastenk in sistem kavcij za plastenke v skladu z načelom, da plača onesnaževalec.

Komisija meni, da je pobuda pravno dopustna, ker izpolnjuje pogoje, ni pa je v tej fazi vsebinsko analizirala. Po današnji prijavi lahko organizatorji začnejo zbirati podpise. Če bodo v enem letu zbrali milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih članic EU, se bo komisija morala odzvati. Komisija se lahko odloči, ali bo na podlagi pobude ukrepala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev pojasniti.

Evropsko državljansko pobudo uvaja lizbonska pogodba. Uradno se je začela uporabljati aprila 2012. Pogoji za dopustnost pobude so, da predlagani ukrep ni očitno zunaj okvira pristojnosti komisije za predložitev predlogov pravnih aktov, pobuda ne sme biti očitno žaljiva, neresna ali zlonamerna ter ne sme biti v očitnem nasprotju z vrednotami unije. Komisija je doslej prejela 107 zahtevkov za evropsko državljansko pobudo, od katerih jih je bilo 82 dopustnih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.