3. 6. 2018, 07:57 | Vir: STA

Državna volilna komisija zagotavlja, da morebitne težave pri glasovanju rešujejo sproti

profimedia

Državna volilna komisija zagotavlja, da morebitne težave pri glasovanju na današnjih predčasnih volitvah v DZ rešuje sproti. Tako so rešili tudi zaplet volivke pri glasovanju na posebnem volišču Omnia. Na takšnih voliščih lahko glasujejo volivci, ki so danes zunaj kraja stalnega prebivališča in so želeli glasovati na volišču zunaj svojega okraja.

irektor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je za STA dejal, da se včasih zgodi, da volivec pomotoma ni vpisan v sistem Omnia, v katerem je 55 volišč. "A take težave se rešujejo," je zagotovil. Na glasovanje v sistemu Omnia se je sicer po njegovih besedah prijavilo približno 4200 volivcev, težava pa je nastala le v enem primeru.

Volivec, ki je na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in je izrazil željo po glasovanju na volišču zunaj svojega okraja stalnega prebivanja, je moral svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče.

Volivci so morali obvestilo poslati najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja, so zapisali na DVK.

Tudi izseljenec, ki je na dan glasovanja v Sloveniji, se je lahko odločil, da bo glasoval na posebnem volišču Omnia. Diplomatsko-konzularno predstavništvo, na katerem je vpisan v volilni imenik, so obvestili, da bo glasoval v Sloveniji. V volilnem imeniku pa so naredili oznako, da je izbral ta način glasovanja.

Volilna udeležba!

  • Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah v državni zbor do 11. ure glasovalo 295.763 volivcev oziroma 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije (DVK). Na parlamentarnih volitvah leta 2014 je do 11. ure glasovalo 15,43 odstotka volilnih upravičencev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.