10. 11. 2021, 15:09 | Vir: STA

Državni zbor Roka Svetliča izvolil za ustavnega sodnika

Nebojša Tejić/STA

DZ je na tajnem glasovanju za novega ustavnega sodnika potrdil Roka Svetliča. Glasovnice je prevzelo 46 poslank in poslancev, ki so vsi podprli Svetličevo imenovanje. Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP so že pred samim glasovanjem Svetliču javno odrekli podporo.

"Prisegam, da bom sodil po ustavi in zakonu in po svoji vesti in si z vsemi svojimi močmi prizadeval za ustavnost in zakonitost ter za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin," je takoj zatem pred DZ prisegel novoizvoljeni ustavni sodnik.

V krajšem nagovoru po izvolitvi v DZ se je zahvalil za izkazano podporo. Poudaril je, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.

Svetlič je bil sicer četrti kandidat, ki ga je predsednik republike Borut Pahor predlagal za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani. Pred njim je za ustavne sodnike predlagal Andraža Terška in Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva ter Janeza Kranjca po lastni izbiri, a noben od njih ni dobil zadostne podpore, 46 poslanskih glasov.

Kar nekaj negotovosti, ali jih bodo v DZ uspeli zagotoviti, je bilo tudi pred glasovanjem o Svetliču. DZ je 26. oktobra glasovanje o Svetliču na predlog SDS celo preložil. Ob odsotnosti dveh poslancev DeSUS in obstrukciji dela opozicije bi namreč potrebnih 46 glasov težko zagotovili. Pahor pa je vmes sporočil, da po informacijah, ki jih ima, Svetlič še vedno lahko dobi potrebno podporo v DZ.

Svetlič je pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija.

Podpora njegovi kandidaturi je postala negotova predvsem zaradi očitkov, da za ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij, da ima neprimerna stališča glede ravnanja z migranti na mejah, kar je Svetlič v javni predstavitvi zanikal, ter po objavi posnetka, v katerem izvaja skladbo Rasist.

Te očitke je bilo iz dela opozicije slišati tudi danes

Da Svetlič ne uživa njihove podpore, so pred glasovanjem potrdili v poslanski skupini nepovezanih poslancev in napovedali, da glasovnic ne bodo prevzeli. Tako so očitno ravnali tudi v LMŠ, SD, Levici in SAB, ki so Svetliču prav tako že pred glasovanjem javno odrekli podporo.

Kritike so ob tem nekateri uperili tudi v predsednika republike Boruta Pahorja, ki je kandidata predlagal. Po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića je neodgovorno upoštevati samo kriterij, ali ima kandidat dovolj glasov v parlamentu, ne pa ali je tudi kvalificiran, da sodi na ustavnem sodišču. Nataša Sukič (Levica) pa je Pahorju očitala, da "brez premisleka tlakuje pot desnici v popolnem prevzemu vseh ključnih institucij v državi".

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je poudaril, da današnje glasovanje o ustavnem sodniku dokazuje, da v Sloveniji nimamo visečega parlamenta.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ