3. 10. 2023, 12:31 | Vir: STA

Novi ukrepi: Hrvaška razmišlja o prepovedi, ki bo vplivala tudi na Slovence

Profimedia

Hrvaška vlada je pred nedavnim sprejela načrt novega zakona o turizmu, ki ga mora potrditi še sabor.

Mestne oblasti v Dubrovniku razmišljajo o prepovedi novih in ukinitvi 30 odstotkov obstoječih apartmajev, je potrdil dubrovniški župan Mato Franković. Uresničitev teh načrtov jim bo omogočil novi zakon o turizmu, ki bo na Hrvaškem začel veljati predvidoma v začetku naslednjega leta.

Hrvaška vlada je pred nedavnim sprejela načrt novega zakona o turizmu, ki ga mora sprejeti še sabor. Če bo zakon sprejet v predlagani obliki, bo enotam lokalne samouprave oz. mestom in občinam naložil obveznost sprejemanja načrta upravljanja z destinacijo in jim za to dal tudi širše pristojnosti.

Enote lokalne samouprave bodo po sprejetju zakona lahko sprejemale odločitve o omejitvi števila, vrste in kategorije turističnih in gostinskih objektov na svojem območju, odločale pa bodo tudi o višini turističnega ekološkega prispevka, ki ga predvideva zakon.

Profimedia

V zadnjih letih dobili 4000 novih ležišč

Lokalne oblasti bodo tako lahko prepovedale odprtje novih apartmajev in gostinskih objektov ter omejevale število turistov, ki bivajo na njihovem območju. O omejitvi števila apartmajev že razmišljajo v Dubrovniku. Župan mesta je ocenil, da morajo zmanjšati število ležišč v turističnem najemu za okoli 30 odstotkov. Poudaril je tudi, da apartmajev ne bodo zaprli čez noč.

"Pridobljenih pravic ne moremo ukiniti, dokler ne potečejo dovoljenja. Namen je prepoved novih apartmajev," je pojasnil Franković. Izpostavil je, da so v Dubrovniku samo v zadnjih treh letih dobili novih 4000 ležišč za oddajanje v najem.

"Če se bo število zasebnih namestitev povečevalo s takšnim trendom, bo prišlo do tega, da bodo posamezne stanovanjske zgradbe v celoti postale zgradbe za dnevni najem," je poudaril. "Če ne bomo ukrepali, mlada, visoko izobražena oseba, če nima česa naslediti, v Dubrovniku ne bo mogla imeti doma, si ustvariti družine. To je zame nesprejemljivo," je dodal.

Cilj je ohranjanje naravnih virov in okolja

V Dubrovniku je bilo ob začetku letošnje turistične sezone 3974 lastnikov zasebnih namestitev, ki so oddajali 15.996 ležišč. Skupaj s hotelskimi namestitvami je v Dubrovniku okoli 48.000 ležišč na 42.000 prebivalcev, kar po besedah dubrovniškega župana "ni normalno".

Novi zakon o turizmu po besedah ministrice za turizem in šport Nikoline Brnjac predstavlja "krono" reformnih prizadevanj, njegov cilj pa je med drugim zagotavljanje okvira za upravljanje razvoja turizma z vidika ohranjanja virov in okolja.

Sprejetje načrta upravljanja destinacije bo za lokalne samouprave zakonska obveznost. Načrt bodo na štiri leta oblikovale turistične zveze v sodelovanju z enotami lokalne in regionalne samouprave ter občani, podlaga zanj pa bo izračun sprejemnih kapacitet, torej to, koliko turistov lahko sprejme posamezna destinacija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol