28. 7. 2020, 07:00 | Vir: STA

Dunajčani unovčili za 10 milijonov evrov koronskih bonov za restavracije

Xinhua/STA

Mesto Dunaj se je odločilo, da bo po dvomesečnem zaprtju zaradi novega koronavirusa pomagalo zagnati gostinsko dejavnost z boni za obisk restavracij in kavarn. Dunajčani so akcijo odlično sprejeli, saj so doslej unovčili že tretjino vseh bonov v skupni vrednosti 10 milijonov evrov.

Nekateri izmed njih so se odločili, da jih podarijo humanitarnim organizacijam, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Gostinstvo v avstrijski prestolnici je zaradi dvomesečne ustavitve javnega življenja in upada števila turistov utrpelo še posebej hude posledice. V avstrijski prestolnici je 6500 gostinskih podjetij, ki zagotavljajo 60.000 delovnih mest in ustvarijo 1,4 milijarde evrov prometa letno. Mestne oblasti so se odločile, da pomagajo gostincem prebroditi krizo z brezplačnimi boni za vsa dunajska gospodinjstva.

"Za akcijo smo se odločili, da bi ponovno zagnali dunajsko gostinstvo ter Dunajčanom vrnili delček kakovosti življenja. Zelo sem vesel, da so meščani to ponudbo dobro sprejeli in v dobrem mesecu unovčili več kot 300.000 bonov v vrednosti 10 milijonov evrov, ki gredo dunajskim gostincem," je povedal župan Michael Ludwig.

Enočlanska gospodinjstva na Dunaju so sredi junija prejela bon v vrednosti 25 evrov, veččlanska pa za 50 evrov. Za ta ukrep, ki dopolnjuje številne državne ukrepe za pomoč gospodarstvu, bodo dunajske oblasti namenile 40 milijonov evrov, če bodo unovčeni vsi boni.

Dunajčani lahko vrednostne bone, s katerimi je mogoče plačati hrano in brezalkoholne pijače, unovčijo še do konca septembra letos v 3700 restavracijah in kavarnah. Kdor želi, lahko bon podari tudi humanitarnim organizacijam, ki te bone razdelijo socialno šibkejšim.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord