26. 6. 2018, 20:04 | Vir: STA

Dušan Keber: "Vprašajte se, zakaj v dveh letih odhaja že drugi predsednik Rdečega križa Slovenije!"

Daniel Novakovič/STA
Dušan Keber: "Vprašajte se, zakaj v dveh letih odhaja že drugi predsednik Rdečega križa Slovenije!" (foto: Daniel Novakovič/STA)

Dušan Keber je odstopil z mesta predsednika Rdečega križa Slovenije (RKS), Zvonka Ješelnik pa z mesta podpredsednice, so sporočili iz organizacije. V RKS so nad odstopom presenečeni in ga obžalujejo. Keber pa je v odstopni izjavi med razlogi navedel, da svojega znanja in izkušenj ne more uporabljati v prid organizaciji, ki ji je predsedoval.

Glavni odbor RKS je že imenoval začasno vodstvo. Zakonita zastopnika RKS sta postala Irena Nečemer, sicer podpredsednica RKS, in član glavnega odbora Alojz Kovačič.

Kot so poudarili v RKS, so na nedavnem zboru članov RKS predstavniki sprejeli vsa poročila in predlagani program dela v letu 2018. Ugotovili so, da se kažejo znaki porasta donatorskih sredstev in posledično širjenje programov Rdečega križa Slovenije.

Tudi v letu 2017 so Rdeči križ Slovenije pri delu vodila temeljna načela gibanja. S skupnimi napori in močmi je izpeljal veliko večino v letnem programu dela sprejetih ciljev in nalog. Skupaj s 56 območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami rdečega križa, tisočerimi prostovoljci in zaposlenimi je lani opravil vse ključne naloge s področja javnih pooblastil in drugih humanitarnih programov, so navedli v organizaciji.

Prav zaradi tega je bil odstop predsednika RKS Kebra in tudi podpredsednice Ješelnikove toliko večje presenečenje za vse, je za STA dejala strokovna sodelavka za pridobivanje sredstev in odnose z javnostmi pri RKS Mirjana Jarc. Novega predsednika ali predsednice pa se v RKS nadejajo predvidoma decembra po potrditvi na zboru članov RKS.

Keber je v odstopni izjavi RKS, ki jo je pridobila STA, zapisal, da se je za odstop odločil po tehtnem razmisleku. "Mojega odstopa ne pogojujejo osebni razlogi; narekuje ga spoznanje, da svojega znanja in izkušenj ne morem uporabljati v prid organizaciji, ki ji predsedujem," je zapisal in dodal, da podrobnih razlogov ne bo navajal.

"Tisti, ki ste me že ob prihodu opozarjali, da mi bo delo onemogočeno, jih poznate; tisti, ki vas bo moj odstop presenetil, se morate vprašati, zakaj v dveh letih odhaja že drugi predsednik oziroma predsednica," je navedel.

A k odstopu ga ni pripravil strah pred problemi, ki stojijo pred RKS. Poznal jih je ob prihodu in prišel je z voljo, da jih pomaga razrešiti, je navedel. Kot je opomnil, ima to voljo še vedno, a ne čuti ustrezne podpore, ki bi jo nujno potreboval. Še več, v zadnjih mesecih je doživel, kot je zapisal, primere nezaupanja in celo podtikanj, ki so ga prizadela.

"V življenju sem vedno hotel početi koristne stvari v krogu sodelavcev, ki so mi zaupali. Tam, kjer jih ne morem, ne morem biti koristen. Tako kot ob prihodu tudi ob odhodu trdno verjamem v veličino in poslanstvo Rdečega križa in njegovo nenadomestljivo vlogo v družbi," je še zapisal in se zahvalil vsem, ki so ga podpirali.

Keber je nastopil funkcijo predsednika RKS 24. junija 2016, ki bi jo moral opravljati do leta 2019. RKS je novega predsednika izbral po tistem, ko je februarja istega leta s položaja odstopila Nataša Pirc Musar, ki je vodenje RKS prevzela konec junija 2015 po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra 2014.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.