2. 12. 2018, 14:07 | Vir: STA

Dvanajst okoljskih aktivistov za slovaškimi zapahi zaradi protesta proti kurjenju premoga

profimedia
Dvanajst  okoljskih aktivistov za slovaškimi zapahi zaradi protesta proti kurjenju premoga (foto: profimedia)

Na Slovaškem so pridržali 12 aktivistov okoljske organizacije Greenpeace, ker so v sredo sodelovali na protestu proti uporabi premoga. Slovaško sodišče pa je danes odločilo še, da bodo morali aktivisti iz Slovaške, Češke, Finske in Belgije na sojenje počakati v zaporu, kar bi lahko trajalo več mesecev, so sporočili iz slovenskega Greenpeacea.

Aktivisti so v sredo protestirali proti nadaljnjem kurjenju premoga, tako da so na rudarski stolp slovaškega rudarskega podjetja HornaUpper Nitra Mines izobesili plakat. Policija jih je nato aretirala, sedaj pa jim zaradi kaznivih dejanj grozi do pet let zapora.

V obtožnici piše, da so ogrožali "operacije stavbe v javnem interesu", sodišče pa je danes zavrnilo možnost, da bi na sojenje ob plačilu varščine lahko počakali na prostosti, so danes sporočili iz Greenpeacea.

Odvetnik aktivistov je sporočil, da se bo pritožil na odločitev sodišča. Greenpeace pa je pozval k mednarodni solidarnosti za pridržane.

Izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Mordan je pozvala slovaške oblasti, naj nemudoma izpustijo aktiviste. "Teh 12 aktivistov je na miren način protestiralo proti najbolj umazanem fosilnem gorivu in njihovo nadaljnjo pridržanje je sramotno," je dodala.

Ob tem je še pozvala sodelujoče na podnebnem vrhu v poljskih Katovicah, naj se postavijo na strani ljudi, ki se že aktivirajo v dobro okolja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.