29. 6. 2021, 13:04 | Vir: STA

EBRD izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo

Tamino Petelinšek/STA

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v danes objavljeni posodobljeni napovedi Sloveniji po lanskem 5,5-odstotnem krčenju za letos napovedala petodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je za 1,5 odstotne točke bolje od jesenske napovedi. Prihodnje leto naj bi se gospodarska aktivnost okrepila za štiri odstotke.

Kot je v najnovejši napovedi zapisala EBRD, je pandemija covida-19 lani znatno prizadela slovensko gospodarstvo, BDP se je zmanjšal za 5,5 odstotka. To je 2,5 odstotne točke bolje od njene jesenske ocene.

Ključna dejavnika za krčenje sta bila zasebna potrošnja in investicije, ki sta se zmanjšala za 9,7 in 4,1 odstotka. Zasebna potrošnja je bila v veliki meri povezana z izbruhi okužb s covidom-19: v drugem četrtletju je na letni ravni upadla za 17,2 odstotka, v tretjem četrtletju je skoraj popolnoma okrevala, nato pa se v zadnjem četrtletju skrčila za 14,4 odstotka.

Slovenija kot majhno odprto gospodarstvo, močno integrirano v svetovne vrednostne verige, je občutila tudi šoke v mednarodni trgovini, čeprav je izvoz blaga do konca leta že okreval. Izvoz nadaljuje z rastjo tudi letos, v prvem četrtletju se je na letni ravni povečal za štiri odstotke in podprl 1,6-odstotno letno rast BDP. Medtem izvoz storitev ostaja znatno pod predpandemično ravnjo. Do konca lanskega leta je hitro okrevala tudi investicijska dejavnost.

Javnofinančni primanjkljaj, ki je lani dosegel 8,4 odstotka BDP, naj bi se letos povečal na 8,6 odstotka, saj vlada v veliki meri ohranja ekspanzivno fiskalno politiko.

Brezposelnost se je zahvaljujoč podpornim ukrepom lani le malo povečala, stopnja brezposelnosti je bila aprila letos 5,2-odstotna, potem ko je bila konec leta 2019 štiriodstotna.

Javni dolg naj bi po načrtih vlade letos ostal na ravni 80 odstotkov BDP

Uvedba cepljenja in postopno sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 bodo vodili v delno okrevanje potrošnje in storitev, medtem ko naj bi izvoz blaga in investicije še naprej podpirali gospodarsko rast.

BDP se bo letos povečal za pet odstotkov, gospodarska rast naj bi nato v letu 2022 upadla na štiri odstotke.

EBRD ob tem opozarja na dejavnike, ki bi lahko kratkoročno predstavljali tveganja. Novi vali okužb s koronavirusom bi namreč lahko omejili okrevanje turizma in ostalih storitev, motnje v dobavnih verigah pa bi lahko vplivale na proizvodnjo in izvoz blaga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.