A.B. | 15. 12. 2021, 19:57

ECDC opozarja: ''Samo cepljenje ne bo dovolj za zaustavitev omikrona''

Xinhua/STA

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je izrazil skrb zaradi naraščajočih okužb z omikronom in poudaril, da za zajezitev nadaljnjih okužb z novim sevom ne bo dovolj zgolj cepljenje. Oceno tveganja nove različice Covid-19 na javno zdravje svetovne populacije je dvignil na  ''zelo visoko'' in priporočil tudi vrsto tako imenovanih ''nefarmacevtskih ukrepov'', ob tem pa poudaril pomembnost večje previdnosti ob bližajočih se praznikih in posledičnih potovanjih. 

Andrea Ammon, direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), je v nedavni izjavi za javnost v povezavi z novim sevom omikronom izjavila: ''V trenutnih razmerah nam samo cepljenje ne bo omogočilo preprečiti vpliva različice omikron, saj ne bo časa za odpravo vrzeli v cepljenju, ki še vedno obstaja.'' Novi sev Covid-19 bo po njenih besedah povzročil nove smrtne primere in hospitalizacije - poleg tistih, ki so že predvideni zaradi različice delta. 

Ocena tveganja na javno zdravje je ''zelo visoka''

ECDC je oceno tveganja, ki ga novi sev omikron predstavlja javnemu zdravju svetovne populacije, dvignil na ''zelo visoko''. Ob tem je priporočil vrsto ''nefarmakoloških ukrepov''. Ammonova je tvegano stanje komentirala z besedami: ''Nujno je treba sprejeti odločne ukrepe za zmanjšanje prenosa (okužb), razbremenitev zdravstvenih sistemov in zaščito najranljivejših v prihodnjih mesecih.''

Med prioritetne ukrepe je ECDC  uvrstila nošenje zaščitnih mask, delo na daljavo, izogibanje preveliki koncentraciji ljudi na javnih mestih in v javnem transportu, ostajanje doma ob slabem počutju, redno prezračevanje in vzdrževanje visoke ravni higiene. 

Kako bo potekalo nadzorovanje omikrona?

Pri verjetnih ali potrjenih primerih okužbe z različico omikron bi morala biti prednostna naloga sledenje okužbam ter testiranje in samoizolacija, ki ostajata primerni orodji za zajezitev nadaljnjega širjenja okužbe tudi pri cepljenih. 

''Različica omikron se širi s hitrostjo, kakršne nismo zabeležili pri nobeni drugi različici,'' pa so besede, ki jih je o novem sevu včeraj izrekla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in pozvala k uporabi vseh sredstev za preprečevanje širjenja Covida-19. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord