3. 10. 2023, 16:45 | Promocijska objava

Ekskluzivni intervju z modno oblikovalko Tejo Jeglič

promocijska fotografija

V svetu mode, kjer se trendi neprestano spreminjajo, obstajajo tisti oblikovalci, ki ustvarjajo ne le modne kreacije, ampak tudi zgodbe, tradicijo in čustva. Med temi izstopajočimi talenti je tudi Teja Jeglich, mlada slovenska oblikovalka, ki je s svojo unikatno vizijo hitro osvojila srca ljubiteljev mode ne le v Sloveniji, ampak tudi širom Evrope. Njene kreacije usnjene galanterije so prepoznavne, polne karakterja in odsevajo njeno neizmerno nadarjenost, hkrati pa v sebi nosijo svežino in inovativnost današnjega časa. 

Z nami je delila svojo strast, navdihe in sanje, ki jih vključuje v vsak kos, ki ga ustvari. Vabimo vas k branju ekskluzivnega intervjuja z Tejo Jeglič, kjer razkriva skrivnosti svojega ustvarjalnega procesa, spoznavamo pa tudi žensko za kreacijami - iskreno, strastno in neustavljivo odločeno, da v svetu mode pusti neizbrisen pečat. Pridružite se nam na poti ustvarjanja mojstrovin v rokah mlade slovenske oblikovalke. Njene čudovite izdelke si lahko ogledate na njeni spletni strani www.tejajeglichdesign.com

1. Kako in kdaj ste odkrili svojo strast do oblikovanja torbic?

Moja modna pot se začuda ni začela s torbicami, temveč z oblikovanjem oblačil. Medtem, ko sem študirala na Fakulteti za dizajn in bila nekaj časa tudi na izmenjavi v Angliji, se mi je porodila ideja o izdelavi nahrbtnikov. Ti nahrbtniki pa so bili prav posebni, saj so bili izdelani iz  različnih kosov in vzorcev usnja, geometrijskih oblik. Sčasoma se je seveda izdelava nahrbtnikov prelevila še v unikatne torbice.

2. Kateri oblikovalci ali umetniki so vas najbolj vplivali?

Seveda sem v mladosti oz. v času študija občudovala vse oblikovalce, ki so bili uspešni in jim je uspelo prebiti s svojo blagovno znamko na trg. Moram pa poudariti, da so me profesorji zelo navdušili in dobro pripravili, praktično so bili kot vzor za samostojno pot oblikovanja. Z veseljem sem hodila tudi na Fashion week Ljubljana, saj sem tako lahko v živo občudovala slovenske modne kreatorje.

3. Kako bi opisali svoj edinstveni slog oblikovanja?

Sama se že od nekdaj spogledujem z ostrimi oblikami, živalskimi vzorci in kombinacijami različnih materialov. Oblika trikotnika me spremlja že od samega začetka oblikovalske poti.  Zdi se mi, da so tudi stranke željne različnih kombinacij na eni torbici, saj tako lahko nosijo izdelek za različne priložnosti. Všeč mi je,  da je izdelek nekaj posebnega, a hkrati zelo nosljiv.

4. Kaj menite, da loči slovensko oblikovanje torbic od drugih?

Menim da smo slovenski oblikovalci torbic primerljivi s tujimi, gre se bolj za trg in samo prepoznavnost. Seveda pa tudi odvisno kaj želimo ponuditi kupcem, bolj komercijalno prodajo ali butično.

5. Kje najpogosteje črpate navdih za svoje kreacije?

Lahko rečem da je navdih praktično na vsakem koraku. Nikoli ne vem kdaj se bo pojavila kakšna ideja, včasih spremljam trende, včasih med spanjem, včasih pri opažanju določenih materialov. Bolj kot navdih pa je potem izziv ta navdih uresničiti :)

6. Kateri materiali so vam najljubši in zakaj?

Moram priznati da me že od nekdaj navdušuje usnje oz. umetno usnje, zaradi same strukture in trdnosti materiala. Všeč so mi različni tiski in 3d vzorci, naj bo to hrapav material ali popolnoma gladek. Zraven za piko na i pa uporabljam tudi različne vrste verižic, kot dodatkov, saj to poudari nekakšno moč izdelka.

7. Kako pomembna je za vas funkcionalnost torbice v primerjavi z estetiko?

Zelo. Saj torbico kupimo z namenom da vanjo lahko kaj pospravimo, ko se odpravimo na pot; naj bo to služba, izlet, večerja s prijatelji,...Izdelek mora biti funkcionalen, hkrati pa more izgledati lepo, torej eno z drugim :) 

promocijska fotografija

8. Kateri je bil vaš najljubši model torbice, ki ste ga doslej oblikovali in zakaj?

Težko rečem da imam samo en najljubši kos. Vsakič ko izdelam novo kolekcijo ali kakšen posamezen kos, sem noro navdušena, ter vshičena da ga pokažem “svetu”. Imam pa najljubšo velikost- srednje velikosti torbic :) Ima pa prvi model nahrbtnikov prav posebno mesto pri meni, saj to je bil začetek moje prepoznavnosti.

9. Kako vključujete slovensko kulturo in tradicijo v svoje modele?

Vključujem jo prav za prav tako, da so vsi izdelki narejeni od začetka do konca  prav v naši delavnici, torej od same skice pa prav do končnega pakiranja. V današnjem svetu se mi zdi to zelo pomembno, tudi ljudje znajo to bolj cenit in imajo drugačen pogled na blagovno znamko.

10. Kako se soočate z izzivi v oblikovalskem svetu?

Za vsak nov izdelek je potrebno vložiti  kar precej časa, od skice do vzorcev, izbire materiala, kar pa ne pomeni da vsak izdelek “uspe”  v prodaji, za to je potrebno toliko več raziskovanja in konec koncev izzivov. Prav tako pa je potrebno poskrbeti da ni čez nekaj dni polno enakih izdelkov s strani ljudi ki “kopirajo izdelke”.

11. Kaj želite, da ženske občutijo, ko nosijo vaše torbice?

Želim da se počutijo nekaj posebnega, unikatnega. Že s tem ko nosijo slovenski produkt se mi zdi da smo med seboj ponosne in se podpiramo.

12. Kakšna je bila najtežja lekcija, ki ste se je naučili kot oblikovalka?

Najtežje je bilo spoznanje, da v oblikovalskem svetu ni samo risanje in ustvarjanje, ampak potegne za sabo vrsto drugih stvari, kot so marketing, birokracija, nabava, fotografiranje, stiki s strankam, spletne strani, ... in prav je tako, vsak posameznik, ki se poda v podjetje se mora preizkusiti na vseh področjih, saj le tako lahko ceni in razume svoje podjetje.

13. Kako se s svojim delom prilagajate spreminjajočim se modnim trendom?

Sama se niti ne želim primerjati ali zavestno slediti svetovnim trendom, kar se tiče barv se seveda nekoliko prilagodim trgu, vendar pa so sami modeli torbic stvar trenutnih  idej in občutkov.

14. Kako bi opisali odnos med umetnostjo in funkcionalnostjo v vašem oblikovanju?

Svoje izdelke že od nekdaj tretiram kot nekaj posebnega / drugačnega. Dodajam, odvzemam barvne kombinacije, prepletam različne vzorce, če nekaj manjka tudi ročno potiskam kak kos, to je vse del umetnosti. V ozadju pa se vedno opominjam ; to mora biti nosljivo, torej v končnem izdelku mora biti vedno funkcionalna vsebina.

15. Kakšne nasvete bi dali mladim oblikovalcem, ki si želijo vstopiti v svet modne industrije?

Ni vedno lahko, predvsem je potrebno pridobiti precej izkušenj, morda študij ali delo pri določenih oblikovalcih. Predvsem pa je to potrebno delati s srcem, žal tukaj ni 8 urnega delovnika, ampak je služba tvoje življenje :)  

16. Kako se vidite v prihodnosti? Ali imate kakšne velike načrte za svojo blagovno znamko?

Zelo si želim prodreti v tujino, predvsem me mika Hrvaška, Srbija, kasneje morda Amerika. Želim pa tudi razširiti ponudbo, s kolekcijo oblačil, čevljev, dodatkov,...

17. Kakšne so vaše misli o trajnostni modi in kako to vpliva na vaše oblikovanje?

Pri moji blagovni znamke se praktično nagibamo k trajnostni modi že od samega začetka. Kot prvo bi želela narediti poudarek na materialih, ki so res kakovostno izbrani, tako da lahko nosimo izdelek dolgo časa, predvsem se nagibam na eko usnje. Druga stvar pa je, da so izdelki narejeni v Sloveniji oz. natančneje -  v naši delavnici, tako da se ne “izrablja” poceni delovne sile.

promocijska fotografija

18. Kako upoštevate povratne informacije strank pri ustvarjanju novih modelov?

Strankam je seveda potrebno tudi prisluhniti, velikokrat “tipam” kaj si večina želi, ali so to določene barve, dodatni praktični žepi, dolžina ramenskih pasov. Velikokrat na socialna omrežja objavim tudi vprašanja z mnenji in sigurno delež pripomore k mojim odločitvam.

19. Ali obstaja zgodba ali koncept za vsako kolekcijo, ki jo oblikujete?

Moje kolekcije ali izdelki niso tipične, kot naprimer ; pomlad/poletje 2023 ali jesen/zima 2024, ampak ideje prihajajo sproti, nekateri izdelki imajo seveda zgodbo za sabo in pravi proces, nekatere ideje pa praktično pridejo kar “iz neba”  :)

20. Kaj je za vas najbolj pomembno, ko gre za izražanje sebe skozi oblikovanje?

Pomembno mi je da začutim svoj stil pri vsakem izdelku, ne želim da drugi premočno vplivajo ali posegajo v moje delo. Želim da je vsak kos že na daleč prepoznaven in to storim lahko le tako, da vstrajam pri svoji “rdeči niti”.

21. Želite našim bralcem sporočiti še kaj?

Življenje je prekratko, da bi nosili dolgočasne torbice :) 

Instagram:@tejajeglichdesign