7. 1. 2018, 10:52 | Vir: STA

Ekstremno vreme: V Sydneyju zabeležili najtoplejši dan po letu 1939!

profimedia
Ekstremno vreme: V Sydneyju zabeležili najtoplejši dan po letu 1939! (foto: profimedia)

V Sydneyju na jugu Avstralije so danes zabeležili 47,3 stopinje Celzija, kar je najtoplejši dan v največjem avstralskem mestu po letu 1939, ko so izmerili 47,8 stopinje Celzija. Pristojne oblasti so zaradi nevarnosti požarov v mestu v celoti prepovedale uporabo ognja na prostem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi izredno visokih temperatur so tudi omejene športne prireditve. Na turnirju kriketa so na igrišču prav tako zabeležili rekordno temperaturo na kakšni od kriket tekem v Avstraliji. Toplotne kamere so na sredini igrišča izmerile 57,6 stopinje Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako so zaradi temperatur, ki so presegle 40 stopinj Celzija, prekinili mednarodni teniški turnir v mestu, ki je predhodnica avstralskega odprtega prvenstva.

V zveznih državah na jugu Avstralije pa je že včeraj zaradi vročinskega vala izbruhnilo več gozdnih požarov. Temperature so bile ponekod tako visoke, da se je topil asfalt na cestah, je poročala agencija Reuters.

Ekstremno vreme!

Nekaj dejstev:

  • Minulo poletje so v Avstraliji zabeležili več kot 200 vremenskih rekordov.
  • Gozdni požari so v Avstraliji zaradi visokih temperatur, suhega podnebja ter vnetljivega grmičevja sicer vse prej kot redkost. Najbolj uničujoč požar so Avstralci zabeležili v letu 2009, ko so ognjeni zublji uničili več tisoč domov, življenje pa je izgubilo 173 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.