13. 5. 2019, 13:52 | Vir: STA

Ekvador ZDA odobril preiskavo Assangeove sobe; ta bo uradno 20. maja!

profimedia
Ekvador ZDA odobril preiskavo Assangeove sobe; ta bo uradno 20. maja! (foto: profimedia)

Ekvadorsko tožilstvo je po poročanju španskega časnika El Pais ameriškim oblastem odobrilo preiskavo sobe na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, v kateri je sedem let bival ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. ZDA bodo predali tudi njegove dokumente, mobilne telefone, računalnike in nosilce podatkov.

Assangeovo sobo naj bi preiskali 20. maja, o odločitvi pa so že obvestili tudi njegovega ekvadorskega odvetnika Carlosa Povedo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kaže dokument, ki ga je pridobil El Pais.

Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aretirale 11. aprila, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva na Švedskem izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo.

Britansko sodišče sicer ameriško zahtevo za njegovo izročitev še obravnava. Uradno so ga v ZDA obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije.

Danes pa je švedsko tožilstvo znova uvedlo preliminarno preiskavo proti 47-letniku zaradi domnevnega posilstva. Za to so se odločili, ker je bil aretiran v Veliki Britaniji, tako da so pogoji za zahtevo za njegovo izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga znova izpolnjeni, kar pa ni veljalo pred aretacijo, je pojasnila tožilka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.