14. 12. 2020, 07:59 | Vir: STA

Elektorji zveznih držav bodo danes oddali svoje glasove in izbrali prihodnjega predsednika ZDA

Shutterstock

Elektorji posameznih ameriških zveznih držav bodo danes na volilnem kolegiju oddali svoje glasove za prihodnjega predsednika in podpredsednika ZDA ter s tem potrdili volilno zmago demokrata Josepha Bidna in Kamale Harris proti republikancema Donaldu Trumpu in Miku Penceu.

Biden in Harrisova sta na volitvah 3. novembra z zmagami v 25 zveznih državah in prestolnici Washington osvojila 306 elektorskih glasov, Trump in Pence pa z zmagami v 25 državah 232 glasov. Po skoraj dokončanem štetju vseh glasovnic po ZDA je Biden na nacionalni ravni dobil 81,3 milijona glasov in premagal Trumpa, ki jih je dobil sedem milijonov manj. Biden je zmagal z 51,3 odstotka glasov vseh volivcev ZDA ter obenem osvojil 56,9 odstotka od 538 elektorskih glasov.

Izid volitev je bil 8. decembra potrjen v vseh državah in prestolnici Washington, Biden pa bo 20. januarja prisegel na položaj kot 46. predsednik v zgodovini ZDA. Izide glasovanja elektorjev po posameznih državah bo 6. januarja potrjeval še zvezni kongres, v primeru spora pa bi za predsednika glasoval predstavniški dom, za podpredsednika pa senat.

Tako imenovani elektorski kolidž je bil doslej najpomembnejša formalna prelomnica volilnega procesa, saj so bile možnosti poraženca volitev za morebitno spremembo izida po 14. decembru praktično odpravljene. Trump, ki si prizadeva za razveljavitev volitev, ter njegovi podporniki so doslej doživeli že več kot 50 sodnih porazov s tožbami za spremembo izida volitev. Vrhovno sodišče jih je doslej zavrnilo dvakrat - enkrat glede izidov v Pensilvaniji, drugič glede izidov v skupaj štirih državah, kjer je bil izid tesen.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ