24. 5. 2021, 15:32 | Vir: STA

Eles preskuša novo 400-kilovoltno stikališče v Cirkovcah

Tamino Petelinšek/STA

Družba Eles je začela z zagonskimi in funkcionalnimi preskusi novega 400-kilovoltnega stikališča v razdelilni transformatorski postaji Cirkovce, načrtovanega hkrati z umestitvijo novega daljnovoda Cirkovce-Pince. Razdelilna transformatorska postaja Cirkovce s 14 polji tako postaja največje tovrstno stikališče v Sloveniji.

Kot so danes sporočili iz Elesa, so se v sklopu izgradnje novega dvosistemskega 400-kilovoltnega daljnovoda, ki bo slovensko prenosno elektroenergetsko omrežje povezal z madžarskim, lotili celovite prenove in nadgradnje razdelilne transformatorske postaje (RTP) Cirkovce.

Preuredili so vse 110-kilovoltne daljnovode, ki se v obstoječe stikališče vključujejo z vzhodne strani, preuredili so 220-kilovoltni daljnovod Žerjavinec-Cirkovce ter preuredili in v RTP Cirkovce vzankali 400-kilovoltna daljnovoda Maribor-Krško in Maribor-Podlog. S temi posegi so v Cirkovcah postala aktivna štiri nova daljnovodna polja, od katerih gresta dve v smeri Maribora ter po ena v smeri Krškega in Podloga.

Vsi strokovno-tehnični pregledi so bili uspešno opravljeni, pravijo v Elesu in dodajajo, da je to pogoj za vklop stikališča pod napetost ter za začetek zagonskih in funkcionalnih preizkusov transformatorja in novega stikališča.

Ob tem so poudarili, da gre za pomemben korak, saj bo novo stikališče omogočilo postopno nadgradnjo 220-kilovoltnega prenosnega omrežja v tem delu Slovenije na 400-kilovoltni napetostni nivo in vključitev daljnovoda Cirkovce-Pince, ki je trenutno v gradnji, v slovenski elektroenergetski sistem.

V Elesu so se zdaj lotili prestavitve 110-kilovoltnih kablovodov v novo stikališče in rekonstrukcijo daljnovodov Maribor-Cirkovce, Cirkovce-Zlatoličje, Cirkovce-Kidričevo, Formin-Cirkovce, Cirkovce-Rogaška Slatina ter spojitev daljnovodov Žerjavinec-Cirkovce in Cirkovce-Podlog. Odstranjeni bosta tudi obstoječi stikališči, predvidoma julija pa bo z obratovanjem pričel tudi drugi transformator.

"Dela, ki so zelo zahtevna, zaradi zagotavljanja neprekinjenega obratovanja obstoječega stikališča, potekajo po terminskem načrtu, zaključek vseh del pa je predviden marca 2022, ko bo daljnovod 2 x 400 kilovatov Cirkovce-Pince pripravljen za poskusno obratovanje," je poudaril direktor družbe Eles Aleksander Mervar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord