15. 12. 2021, 14:31 | Vir: STA

Ema: Cepivo Johnson & Johnson se lahko uporablja za poživitveni odmerek

Xinhua/STA

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da se cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson pri osebah, starejših od 18 let, lahko uporablja za poživitveni odmerek dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom.

Kot so pojasnili, so se za priporočilo odločili, ker podatki kažejo, da poživitveni odmerek dva meseca po prvem odmerku pri odraslih poveča količino protiteles proti novemu koronavirusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sporočilu so še dodali, da tveganje za trombozo s trombocitopenijo oziroma druge redke nezaželene učinke pri poživitvenem odmerku zaenkrat ni znano, zadevo pa pozorno spremljajo.

To je sicer že tretje cepivo proti covidu-19, katerega uporabo je Ema odobrila za poživitveni odmerek, za cepivoma Pfizer/BioNTech in Moderna.

Sporočili so še, da se cepivo Johnson & Johnson lahko uporabi kot poživitveni odmerek po cepljenju z dvema dozama cepiva mRNA, kot sta cepivi Pfizerja in Moderne.

Slovenija je sicer po smrti dekleta septembra letos, ki je bila posledica cepljenja s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, ustavila cepljenje s tem cepivom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord