16. 11. 2021, 11:46

Emmanuel Macron je nekoliko spremenil francosko zastavo – a o tem ni obvestil javnosti

Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nepričakovano spremenil odtenek modre na francoski zastavi. Javnost je glede spremembe razdeljena.

43-letni francoski predsednik je tiho in brez oznanitve spremenil odtenek modre barve na francoski zastavi. Ta je sedaj nekoliko temnejša, kot je bila prej. Zdaj, ko so ljudje opazili to spremembo, pa so se začeli spraševati, zakaj je predsednik želel to spremembo.

Člani Macronove administracije so za francoske medije v zadnjih dneh podali kar nekaj obrazložitev, prednostno pa naj bi se za spremembo odločili iz estetskih razlogov, saj naj bi bila nova, temnejša modra, bolj elegantna.

Med drugimi razlogi so omenjali tudi, da so s to spremembo želeli oživeti simbol francoske revolucije.

Sicer Francija že desetletja precej neobremenjeno uporablja različne odtenke modre na svoji zastavi. Francoska mornarica in številne vladne ustanove se raje odločajo za temno modro, medtem ko je bila svetlejša modra vpeljana leta 1976 z namenom, da se barvno bolj ujema z uradno zastavo Evropske unije.

Prav zato so v kabinetu predsednika Macrona še posebej poudarili, da sprememba odtenka modre na zastavi ni proti-evropska gesta.

[FOTO]: Francoska zastava kot je bila doslej, z nekoliko svetlejšim odtenkom modre.

Profimedia

Je pa predsednik spremembo uvedel že 13. julija 2020, le da doslej nobena francoska institucija ni dobila poziva, da mora zamenjati obstoječo zastavo. Zdaj, ko je sprememba javna, pa je javnost glede odločitve razdeljena in nekateri to dilemo imenujejo kar 'modra vojna'.

Če so nekateri pozdravili spremembo kot oživljanje nostalgije, drugi to potezo kritizirajo. Kritiki pri tem najbolj poudarjajo dejstvo, da se tako pomembnih simbolov ne bi smelo spreminjati stran od mnenja in oči javnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord