7. 5. 2017, 21:18 | Vir: STA

Emmanuel Macron prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah v Franciji

profimedia
Emmanuel Macron prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah v Franciji (foto: profimedia)

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev zmagal sredinski kandidat Emmanuel Macron. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65,1 odstotka glasov in je tako premagal protikandidatko Marine Le Pen, za katero je glasovalo 34,9 odstotka volivcev.

Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden.

Macron prejema čestitke iz Evrope

Iz Evrope se že vrstijo čestitke Emmanuelu Macronu, ki bo glede na rezultate vzporednih volitev postal prihodnji francoski predsednik. Čestitke je med drugim prejel iz Bruslja, Berlina in Londona.

"Vesel sem, da so Francozi izbrali evropsko prihodnost," je na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Izvolitev Macrona je poziv, da "skupaj najdemo močnejšo in pravičnejšo Evropo". V pismu Macronu je izrazil prepričanje, da bo sodelovanje z njim "plodno" za "razvoj Evrope, ki bo ščitila in branila naše sodržavljane in jim dala sredstva za ukrepanje".

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se je prav tako razveselil tega, da so Francozi rekli "ne tiraniji lažnih novic".

Macronu pa je čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. "Računamo na Francijo v srcu Evrope pri spreminjanju unije in približevanju državljanom," je na Twitterju sporočil Tajani.

Čestitke proevropskemu kandidatu so izrazili tudi že v uradu nemške kanclerke Angele Merkel. "Vaša zmaga je zmaga za močno, enotno Evropo in močno francosko-nemško prijateljstvo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert.

Vodja nemške diplomacije Sigmar Gabriel se je medtem razveselil zmage sredinskega kandidata. "Svoboda, enakost, bratstvo! To je danes izvolila Francija. Velik narod je bil, je in ostaja v sredini in srcu Evrope," je Gabriel zapisal na Twitterju.

Bodočemu francoskemu predsedniku je čestital tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. "Pomembno je, da Francija sprejme obsežne reforme. Potrebujemo proevropsko Francijo, ki bo sodelovala pri nujnih spremembah EU," je zapisal vodja avstrijske diplomacije

Britanska premierka Theresa May je Macronu "toplo čestitala", so sporočili iz njenega urada. "Francija je ena naših najbližjih zaveznic in veselimo se sodelovanja z novim predsednikom na številnih področjih skupnih prioritet," je zapisal njen tiskovni predstavnik.

Čestitala tudi Pahor in Cerar

Emmanuelu Macronu sta čestitala tudi slovenski premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor.

"Čestitke Macronu in Franciji. Spodbudna novica za evropsko prihodnost," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Pahor.

"Iskrene čestitke Emmanuelu Macronu in Francozom, ki so močno podprli #prihodnostEU," pa je na Twitterju zapisal Cerar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.