9. 10. 2021, 07:33 | Vir: STA

En umrli darovalec olajša zdravljenje, podaljša ali reši do sedem drugih življenj

profimedia

Zaradi epidemije je na svetovni ravni število darovalcev in transplantacij upadlo za 20 do 30 odstotkov, Slovenija pa je med izjemami, ob evropskem dnevu darovanja organov in tkiv sporočajo iz zavoda Slovenija-transplant. Letošnje sporočilo dneva je, da se je o darovanju treba bolj sproščeno pogovarjati v krogu družine, bližnjih in družbi.

Po podatkih zavoda je bilo v ponedeljek na čakalnem seznamu za transplantacijo 186 bolnikov, od tega za presaditev srca 54, ledvice 102, jeter 25, pljuč sedem in trebušne slinavke štiri.

Po besedah direktorice zavoda Danice Avsec v lanskem letu upada transplantacij nismo zabeležili. "Z ustreznimi ukrepi in prilagoditvami smo uspeli ohraniti visoko stopnjo darovanja in transplantacij," je povedala.

Slovenija je, kot so sporočili iz zavoda, po podatkih za leto 2020 še vedno med vsemi državami najuspešnejša glede števila presaditev srca na milijon prebivalcev. "Vrhunske rezultate in uvajanje novosti dosegamo v programih presaditev pljuč, ledvic in jeter, izvajamo tudi kombinirane presaditve več organov," navajajo v zavodu.

Poudarjajo tudi, da smo med najuspešnejšimi državami pri številu darovalcev, saj je v letošnjem letu 77 odstotkov svojcev v pogovoru po smrti bližnjega podalo soglasje za darovanje. "To kaže na zaupanje javnosti v sistem darovanja," pojasnjuje Avsečeva.

Po njenih besedah se je od leta 2005 v register vpisalo 11.300 oseb. V letošnjem letu se je opredelilo 686 oseb. Ob tem narašča uporaba elektronske opredelitve, saj je 80 odstotkov opredeljenih to storilo preko portala eUprava.

Ob letošnjem dnevu darovanja je zato ključna spodbuda k opredelitvi in sproščenemu pogovoru o darovanju med svojci, bližnjimi in prijatelji, pojasnjuje Avsečeva, ki dodaja, da je "morda res udobneje živeti brez opredelitve, a da s tovrstno odločitvijo bogatimo našo človeškost". En umrli darovalec olajša zdravljenje, podaljša ali reši do sedem drugih življenj, še navaja Avsečeva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.