12. 1. 2017, 09:04 | Vir: STA

Enrique Pena Nieto je jasen: "Mehika ne bo plačala Trumpovega zidu!"

profimedia

Mehika ne bo plačala zidu, ki ga na meji med ZDA in Mehiko namerava zgraditi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, je povedal mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

Po njegovih besedah bodo odnosi v ZDA v prihodnjem letu izziv, s katerim pa se bo soočil z dialogom in diplomacijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pena Nieto se je tako odzval na izjave Trumpa na njegovi sredini novinarski konferenci, prvi po več mesecih. Novoizvoljeni ameriški predsednik, ki bo na položaj prisegel 20. januarja, je dejal, da bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograjo, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini, pa kako drugače.

"Na mizi so vse teme, pomembne za naše dvostranske odnose," je dejal Pena Nieto. "Nikoli ne bomo sprejeli česarkoli, kar ne bi bilo častno za državo ali Mehičane," je zatrdil. Dodal je, da bo branil investicije v Mehiki, ki jih je Trump omenjal v prejšnjih govorih.

O zaščiti mehiških državljanov v ZDA, suverenosti Mehike in njenih interesih se mehiški predsednik ne namerava pogajati. Kot je dejal, si bo prizadeval za dogovore, ki bodo Mehiki zagotovili trgovanje in investicije z ZDA in Kanado.

"Z ZDA in njihovim predsednikom bomo imeli dobre odnose. Odnose, ki bodo dobri za Mehiko in Mehičane," je še zatrdil Pena Nieto po srečanju z mehiškimi diplomati v prestolnici Ciudad de Mexico.

Trumpov šov se nadaljuje!

Naj vas na tem mestu seznanimo s še nekaj zadnjih aktualij teh dni iz ameriške notranje politike:

  • Ima Rusija Trumpa v šahu? Televizija CNN je namreč v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Spletni medij Buzzfeed pa je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama.
  • Trump medtem še naprej vztraja v svoji vojni z ameriškimi obveščevalci. Na sredini novinarski konferenci je med drugim ugibal, ali niso kočljive informacije, ki naj bi jih imeli Rusi o njem (ti so se medtem povsem ogradili od insinuacij v ameriških medijih), spravili v javnost ameriški obveščevalci, kar bi bilo sramotno, in se primerjal z žrtvami nacistične Nemčije. Iz Bele hiše je dobil sporočilo, da se tako ne govori.
  • Trump je pred novinarji še enkrat poudaril, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl". Konkretna podjetja je sicer pustil pri miru, napadel pa je celotno farmacevtsko industrijo, češ da ima preveč moči in gromozansko služi z javnimi razpisi za vladna programa zavarovanja za starejše medicare in revne medicaid. Napovedal je korenito reformo razpisov na tem področju.
  • Trump je zagotovil tudi, da bi zlahka vodil tako ZDA kot svoje podjetje, vendar se bo žrtvoval in bo le predsednik. Odvetnica firme Morgan & Lewis Sheri Dillon je njegove besede potrdila, češ da Trump ne bo izkoriščal predsedniškega položaja v osebno korist. Vodenju podjetja se bo odpovedal, prevzeli pa ga bodo sinova Eric in Donald mlajši ter glavni finančni direktor Allen Weisselberg, ki je pri podjetju še iz časov Trumpovega očeta Freda. Podjetje tudi ne bo sklepalo novih mednarodnih poslov, bo pa poslovalo še naprej v ZDA.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ