20. 11. 2020, 06:00 | Vir: STA

Epidemija covida-19 močno vplivala na prihodek od prodaje storitev

Jure Makovec/STA

Ta je v Sloveniji glede na prejšnji mesec najbolj upadel aprila, ko je bil za 18,4 odstotka nižji kot marca. Največji padec med storitvenimi dejavnosti so zaradi uvedenih omejitev imeli v gostinstvu in turističnih agencijah, kaže danes objavljena analiza statističnega urada.

Po omenjenem izrazitem padcu v aprilu se je prihodek od prodaje storitev tri zaporedne mesece dvigal in je bil julija za 6,6 odstotka višji kot avgusta. Avgusta pa je spet nekoliko upadel, v primerjavi z julijem je bil nižji za dva odstotka.

Na letni ravni oz. glede na avgust 2019 je bil prihodek od prodaje storitev avgusta nižji za 10,7 odstotka, kar je bil nekoliko manjši letni upad kot v mesecih po začetku epidemije; prihodek od prodaje storitev je bil namreč aprila za 28,9 odstotka nižji od prihodka v aprilu 2019.

Gostinski objekti so svoja vrata zaprli sredi marca in jih znova odprli - vendar ne vsi - na začetku maja. V tem obdobju so obratovali večinoma tisti, ki so nudili pripravo in razvoz hrane. Prihodki v gostinstvu so bili marca za 57,7 odstotka nižji kot februarja, aprila pa za 62,4 odstotka nižji kot marca.

Maja, ko je prenehala veljati odredba o zaprtju gostinskih obratov, so bili v primerjavi z aprilom prihodki višji za 214,9 odstotka, vendar so bili kljub temu za 45,1 odstotka nižji kot maja lani. V poletnih mesecih so se razmere nekoliko izboljšale, vendar so bili prihodki v teh mesecih še vedno za 10 do 20 odstotkov nižji od prihodkov v istih mesecih leta 2019.

Število prihodov in število prenočitev turistov v Sloveniji sta bili januarja in februarja primerljivi s preteklim letom, v marcu in aprilu pa je epidemija covida-19 slovenski turizem povsem ohromila. Prihodov turistov od sredine marca do sredine maja sploh ni bilo, prenočitev pa je bilo zanemarljivo malo. Ustvarile so jih le osebe, ki ostajajo v Sloveniji dalj časa zaradi študija v okviru mednarodnih študijskih izmenjav. Po preklicu epidemije so se turisti začeli počasi vračati; število prihodov turistov in število njihovih prenočitev sta junija dosegli približno 35 odstotkov lanskih junijskih rezultatov.

Posledica velikega upada števila turistov je bil velik upad prihodkov v dejavnosti nastanitve in z njimi povezane storitve. Ti so bili marca 58,6 odstotka nižji kot februarja, aprila pa še za 78,1 odstotka nižji kot marca. V maju, ko so se nekatere omejitve za zajezitev širjenja covida-19 sprostile, so bili od prihodkov v aprilu višji za 49,6 odstotka.

Junija se je prihodek na mesečni ravni dvignil za 185,8 odstotka, najverjetneje zaradi državnih turističnih bonov, ki jih je bilo mogoče unovčevati od 19. junija naprej. Na letni ravni pa so bili prihodki junija kljub temu 60,8 odstotka nižji. Julija in avgusta so se razmere nekoliko izboljšale: prihodki v juliju so bili namreč v medletni primerjavi nižji za 21,8 odstotka, avgusta pa za 15,8 odstotka.

Največji upad prihodkov je med storitvenimi dejavnostmi zaradi epidemije covida-19 utrpela dejavnost potovalne agencije in s potovanji povezane dejavnosti. Marca so na mesečni ravni upadli za 71,1 odstotka, aprila pa še za 83 odstotkov.

Od maja naprej so sicer naraščali, vendar so bili v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019 bistveno nižji. Najnižji so bili aprila, ko so bili od prihodkov v četrtem lanskem mesecu nižji za 95,5 odstotka. Od maja do avgusta je bila razlika v primerjavi z istim mesecev preteklega leta vedno več kot 70-odstotna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord