8. 12. 2020, 18:04

Epidemija načenja tudi vlado: Počivalšek za spremembo strategije, Gantar razmišlja tudi o odstopu

Nebojša Tejić/STA

Kljub strogim nekajtedenskim ukrepom za zamejitev epidemije v Sloveniji še vedno ne beležimi padca števila okužb, kar očitno slabo vpliva tudi na odnose v vladi.

Po ponedeljkovem odstopu epidemiologa Maria Fafangela iz svetovalne skupine za covid-19, se kažejo vse bolj jasne razlike v pogledih na epidemijo tudi med zdravstvenim in gospodarskim ministrom. Dodatno je okoliščine zapletel tudi ponoven prihod Karla Erjavca na strankarsko sceno. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v ponedeljek na sestanku novega vodstva Desusa in poslanske skupine znova izrazil nezadovoljstvo zaradi neposluha za njegove predloge za zajezitev epidemije. Ob tem naj bi nakazal tudi možnost svojega odstopa, ker ne vidi luči na koncu predora. 

V izjavi za medije je danes povedal: "Nikdar nisem grozil z odstopom, sigurno pa je v določeni točki, če človek vidi, da ne more narediti koraka naprej glede na vse argumente, verjetno vreden razmislek v tej smeri." Ob tem je poudaril, da se zagotovo ne bo odločil preko noči, saj da je položaj preveč resen, da bi se odzvali na ta način.

"Ne gre za tekmovanje med mano in Počivalškom ali med zdravstvom in gospodarstvom, gre za argumente, podatke in številke. Če nimaš na razpolago dovolj zmogljivosti zdravstvenega sistema, česar Slovenija v tem trenutku nima, potem ukrepov pač ne moreš sproščati," je poudaril. "Vsak dan nam umre en avtobus državljanov zaradi okužbe," je še orisal.

Na sestanku Desusa naj bi tekla beseda tudi o morebitnem odstopu obeh strankinih ministrov, torej poleg Gantarja še kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. S tem bi Desus zapustil aktualno vladi in morda pripomogel, da bi javnost postala bolj optimistična in bi zato začela spoštovati ukrepe. 

Gantar je v ponedeljek na vlado poslal predlog ustavitve gospodarstva za dva tedna, saj je to po njegovem mnenju decembra najlažje narediti, ko je že tako ali tako veliko kolektivnih dopustov. Prepričan je, da bi se s tem izognili zlomu zdravstvenega sistema, ki se nam lahko zgodi v začetku prihodnjega tedna. Po informacijah Slovenske tiskovne agencije naj bi Gantar s popolnim zaprtjem gospodarskih dejavnosti pogojeval tudi svoje nadaljnje sodelovanje v vladi.

Počivalšek ostro proti

Takemu ukrepu ostro nasprotuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je na Twitterju napisal, da namesto tega predlaga korenito spremembo strategije boja proti epidemiji.

 "Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal Počivalšek.

V sporočilu, ki so ga posredovali z ministrstva, je dodal, da razume in spoštuje dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavlja, da Slovenija s trenutno strategijo zajezitve epidemije ne dosega pričakovanih rezultatov. "Imamo stroge ukrepe in najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli," je dodal.

Po njegovih besedah si moramo "enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici". Epidemija se je razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi, je poudaril.

"Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanje ljudi. Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje," je prepričan. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno, je opozoril.

Na ministrstvu tako predlagajo drugačen pristop. Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato bi vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerili v strog nadzor spoštovanja pravil in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer po navedbah gospodarskega ministrstva zamujamo. Po njihovem mnenju je nujno tudi preveriti, ali lahko država naredi napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da se evidentirano okužene takoj osami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord