31. 5. 2021, 19:29 | Vir: STA

Epidemija upada vse počasneje, reprodukcijsko število ocenjeno na 0,94

Daniel Novakovič/STA

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) v novi projekciji ugotavljajo, da epidemija covida-19 v Sloveniji upada vse počasneje, mogoče celo stagnira, po kriterijih EU pa smo še vedno krepko v rdeči fazi. Ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je približno 0,94, pred tednom dni pa je bilo ocenjeno na približno 0,75.

Kot so danes pojasnili v zapisu na spletni strani, so upoštevali vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah ter nove različice virusa. Vpliva dogodkov z množično udeležbo v zadnjem obdobju in sproščanja ukrepov v slovenski zeleni fazi na nadaljnji potek epidemije pa niso upoštevali.

Glede na semafor EU, kjer je kriterij 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev, je Slovenija v rdeči fazi. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je čez 200, za prehod v oranžno fazo pa mora pasti pod 150. Na IJS ocenjujejo, da bi lahko ob enakem trendu razvoja epidemije v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija, v zeleno pa sredi avgusta. A ob objavi tokratne napovedi opozarjajo, da je negotovost prognoze zaradi spremembe trenda velika.

Po njihovih ocenah se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je po ocenah okuženih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.