24. 6. 2020, 15:50 | Vir: STA

Epidemiologi zaskrbljeni: V državah Balkana na stotine novih okužb s koronavirusom

Shutterstock
Epidemiologi zaskrbljeni: V državah Balkana na stotine novih okužb s koronavirusom (foto: Shutterstock)

V Romuniji so v minulih 24 urah potrdili 321 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, v Bolgariji je po današnjih podatkih na novo okuženih 130, v Srbiji po zadnjih podatkih 143 in v Severni Makedoniji 136, v BiH pa 88. Epidemiologi opozarjajo, da so razmere v regiji zaskrbljujoče, saj število novih okužb povsod narašča.

Po podatkih oblasti v Skopju, so v minulih 24 urah opravili 1208 testov na covid-19, od tega jih je bilo 136 pozitivnih, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Kar 80 na novo okuženih je v Skopju, sledi Tetovo s 24. Osem bolnikov s covidom-19 je medtem umrlo. Število doslej okuženih z novim koronavirusom je tako v Severni Makedoniji naraslo na skupno 5445, trenutno pa je po vsej državi 3095 aktivnih primerov.

Današnja rekorderka na Balkanu je sicer Romunija s kar 321 novimi potrjenimi okužbami v minulih 24 urah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Skupno število okuženih s koronavirusom je tako v Romuniji naraslo že na 24.826. Doslej je umrlo skupno 1555 obolelih s covidom-19, od tega 16 v zadnjem dnevu.

Po današnjih navedbah bolgarskih oblasti so medtem v tej državi v minulih 24 urah zabeležili 130 novih primerov okužbe, kar je 51 več kot dan pred tem, skupno število doslej okuženih pa je tako naraslo na 4114, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Novih 88 primerov okužbe so medtem zabeležili v BiH, kjer epidemiologi svarijo, da se lahko situacija poslabša, potem ko so v državi na hitro odpravili omejevalne ukrepe, ljudje pa so prenehali spoštovati priporočila epidemiološke stroke, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 44 novih okužb so sicer v minulih 24 urah potrdili v Federaciji BiH in 44 v Republiki srbski.

Iz Srbije, kjer znova uvajajo nekatere pred tem že ukinjene ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, agencije poročajo o 143 novih okužbah v minulih 24 urah.

Iz Črne Gore, ki je v začetku junija razglasila konec epidemije, so danes poročali o petih novih okužbah. V državi je trenutno 59 oseb okuženih z virusom, po navedbah vlade v Podgorici pa naj bi bilo kar 45 teh primerov oziroma 76 odstotkov uvoženih iz Srbije, poroča Tanjug. Od omenjenih 45 se jih je po navedbah vlade 14 okužilo na nedavni nogometni tekmi Crvene zvezde in Partizana v Beogradu, 31 pa jih je prišlo iz Tutina.

Na Hrvaškem so medtem v minulih 24 urah potrdili 22 novih primerov covida-19, s čimer je skupno število doslej okuženih naraslo na 2338. Hrvaška sicer s polnočjo uvaja obvezno samoizolacijo za vse, ki v državo prispejo iz BiH, Kosova, Srbije in Severne Makedonije. Obvezna bo tudi nošnja obraznih mask v sredstvih javnega prevoza.

Za Kosovo zaenkrat še ni novih podatkov o številu okužb, so pa tam v minulih dneh beležili po več deset novih okužb dnevno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.