28. 8. 2020, 16:17 | Vir: STA

Epidemiološka slika se je obrnila: manj vnesenih in več notranjih okužb

profimedia

Med 42 primeri okužb z novim koronavirusom, ki so jih v četrtek potrdili v Sloveniji, je po besedah epidemiologinje Marte Grgič Vitek z NIJZ šest vnesenih iz tujine, 22 pa je bilo prenesenih v državi. Med okuženimi jih je še vedno največ v starostni skupini od 25 do 34 let. Dejala je, da zdaj ni videti, da bi se epidemiološka situacija umirjala.
 

Pred tedni je bilo največ okužb na račun vnosov iz tujine, zlasti Hrvaške, zdaj pa je obrnjena situacija in je štirikrat več lokalnih prenosov od vnesenih, je v izjavi za medije povedala Grgič Vitkova. V četrtek sta bili med šestimi vnesenimi okužbami po dve s Hrvaške in Kosova, po ena pa iz Bosne in Hercegovine ter Avstrije.

Med 22 primeri okužbe, ki so bili v zadnjem tednu v državo vneseni iz tujine, pa so prevladovali vnosi iz Hrvaške. Teh je bilo 14.

Največ okužb je bilo tudi v četrtek v starostni skupini od 25 in 34 let, pa tudi v starostni skupini od 35 in 54 let.

Več kot polovica takih, pri katerih so v četrtek potrdili okužbo z novim koronavirusom, so bili že v karanteni. Tako si epidemiologi obetajo, da bo manj širjenja okužbe. Po njenih besedah epidemiološka služba še lahko spremlja kontakte, čeprav "poka po šivih".

Grgič Vitkova težko napoveduje, kako bo epidemija potekala v prihodnje, a "zaenkrat ni videti, da bi se situacija umirjala". Epidemiologe nekoliko skrbi, kako se bo epidemija razvijala po začetku šole, a "če bo situacija šla tako kot zdaj, upam, da bo obvladljivo", je dejala.

V zadnjih dneh se je sicer nekoliko povečalo število ljudi, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, a do četrtka ni bilo nobenega na oddelku za intenzivno terapijo. Med okuženo populacijo gre večinoma za lažje poteke covida-19, ker okužba še vedno prevladuje med mlajšimi, je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord